Мировяне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мировяне
Mirovyane-park.jpg
Общи данни
Население 1401 души[1] (15 март 2022 г.)
136 души/km²
Землище 10,304 km²
Надм. височина 519 m
Пощ. код 1289
Тел. код 02998
МПС код С, СА, СВ
ЕКАТТЕ 48393
Администрация
Държава България
Област София
Община
   кмет
Столична
Йорданка Фандъкова
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Мировяне
Йорданка Пенкова
(СДС, ДСБ)
Мировяне в Общомедия

Миро̀вяне е село в Западна България. То се намира в Столична община, област София. Според преданията, наименованието на селото произлиза от името на някогашния местен чифликчия Яне Миров.


География[редактиране | редактиране на кода]

Мировяне е едно от селищата, създадени преди много лета върху дъното на голямо езеро, намиращо се в пределите на Софийското поле. То е разположено в Западна България. Географската му ширина е 42.783° северна, а географската дължина – 23.3° източна. Надморско равнище – 500 до 699 м. Според данни от Националния статистически институт териториалната площ на това населено място е 10.304 км2.

Поради непосредствената си близост до столицата на България – гр. София (около 10.450 км отстояние), селото сменя статута си и се води квартал на София (община Столична).

По данни на НСИ към 1 януари 2007 г., населението на кв. Мировяне наброява 1534 жители. Жилищната територия е застроена с едно- и двуфамилни къщи с прилежащи дворове. Пощенският код на квартала е 1289.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В центъра на кв. Мировяне се намира източноправославната църква „Света Троица“, построена през 1871 година. В същата година църквата е изписана от Михаил и Христо Благоеви.[2]

В близост до парка се вижда и запазената плоча на тракийска надгробна могила.

Редовни събития и мероприятия[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на втория ден на Великден читалището в с. Мировяне организира празник на площада, където се дава агнешки курбан за здраве и благополучие на населението. Разиграването на безплатна великденска томбола дава на печелившите награда живо агне, бъчва вино и великденски козунак.

Транспортни връзки[редактиране | редактиране на кода]

Налице са два маршрута, свързани със столичния кв. Мировяне. Първата възможност е по Околовръстното шосе, а вторият маршрут е през центъра на София. Минава се покрай Централна гара, продължава се по пътя за търговската база Илиянци, след това кв. Требич и се пристига директно в Мировяне. Селището е разположено от двете страни на Мировско шосе.

Използвайки столичния градски транспорт, с. Мировяне се обслужва от автобус № 26 (като се извършва прекачване на последната спирка на трамвай № 12 и 11 или се хваща от Метростанция Хан Кубрат, или Ломско шосе). По линия на частните превозвачи е пусната маршрутна линия № 34, която от 1 август 2011 е спряна.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Село Мировяне е родното място на футболния стратег Димитър Пенев (р. 12 юли 1945 г.). В чест на Стратега от Мировяне, извел българския национален отбор по футбол до 4-то място на Световното първенство в САЩ 1994 г., в покрайнините на Мировяне е разположен носещият името на треньора стадион „Димитър Пенев“.
  • В Мировяне е роден и Димитър Захариев, известен български волейболист.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Братя Георгиеви (Стоян Бригадата, Лазар Крико). Мировянски ми ти работи. С., Булкорени, 2008.
  • Лазар Георгиев. Зрънца от мировянска броеница. С., Бул-корени, 2012.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 198.