Мировяне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мировяне
Mirovyane-park.jpg
Общи данни
Население1414 души[1] (15 септември 2022 г.)
137 души/km²
Землище10,304 km²
Надм. височина519 m
Пощ. код1289
Тел. код02998
МПС кодС, СА, СВ
ЕКАТТЕ48393
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСофия
Община
   кмет
Столична
Йорданка Фандъкова
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Светослава Иванова
Мировяне в Общомедия

Миро̀вяне е село в Западна България. То се намира в Столичната община, област София. Според преданията наименованието на селото произлиза от името на някогашния местен чифликчия Яне Миров.

География[редактиране | редактиране на кода]

Мировяне е едно от селищата, създадени преди много години върху дъното на голямо бивше езеро, което се е намирало в пределите на Софийското поле. Селото е разположено в Западна България. Географската му ширина е 42,783° северна, а географската дължина е 23,3° източна. Надморско равнище — от 500 до 699 м. Според данни от Националния статистически институт териториалната площ на това населено място е 10,304 км2.

Поради непосредствената си близост до столицата на България – гр. София (около 12 км разстояние), селото сменя статута си и се води квартал на София (община Столична).

По данни на НСИ към 1 януари 2007 г., населението на кв. Мировяне наброява 1534 жители. Жилищната територия е застроена с едно- и двуфамилни къщи с прилежащи дворове. Пощенският код на квартала е 1289.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В центъра на кв. Мировяне се намира източноправославната църква „Света Троица“, построена през 1871 г. В същата година църквата е изписана от Михаил и Христо Благоеви.[2]

В близост до парка се вижда и запазената плоча на тракийска надгробна могила.

Редовни събития и мероприятия[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на втория ден на Великден читалището в с. Мировяне организира празник на площада, където се дава агнешки курбан за здраве и благополучие на населението. Разиграването на безплатна великденска томбола дава на печелившите награда живо агне, бъчва вино и великденски козунак.

Транспортни връзки[редактиране | редактиране на кода]

Налице са два маршрута, свързани със столичния кв. Мировяне. Първата възможност е по Околовръстното шосе. Вторият маршрут е през центъра на София: минава се покрай Централна гара, продължава се по пътя за търговската база „Илиянци“, след това през кв. Требич и се пристига в кв. Мировяне. Селището е разположено от двете страни на Мировско шосе.

Селото се обслужва от две автобусни линии: № 26 и № 29.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Село Мировяне е родното място на футболния треньор Димитър Пенев (р. 12 юли 1945 г.), наричан Стратега от Мировяне, извел българския национален отбор по футбол до четвъртото място на Световното първенство в САЩ през 1994 г. В покрайнините на Мировяне е разположен стадион „Димитър Пенев“.
  • В Мировяне е роден и Димитър Захариев — известен български волейболист.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Братя Георгиеви (Стоян Бригадата, Лазар Крико). Мировянски ми ти работи. С., Булкорени, 2008.
  • Лазар Георгиев. Зрънца от мировянска броеница. С., Бул-корени, 2012.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 198.