Юлий Ким

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юлий Ким
Юлий Черсанович Ким
руски поет, композитор и драматург

Роден

Националност Флаг на СССР СССР
Флаг на Русия Русия
Професия поет, музикант

Уебсайт
Юлий Ким в Общомедия

Юлий Черсанович Ким (23 декември 1936, Москва) е руски поет, композитор, драматург, сценарист и бард от корейски произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден в семейството на корейски имитант Ким Хер Сана и Нина Валентинигна Всесвятска. Родителите му са жертви на 1937-1938 репресии, бащата е екзекутиран, а майка като „член на семейството на родината“ е осъдена на пет години лагер и три години изгнание. В 1958, по време на „размразяване“ беше Това е, но по това време тя нямаше право да пребивава в Москва, така че семейството живееше в района на Малойарославтси Калуга, а след това (от 1951)-в Туркменистан. Ким се завръща в Москва през 1954, присъединявайки се към Московския държавен педагогически институт.

Дори и докато учи в Института започна да пише песни на техните стихотворения (от 1956) и ги изпълнява, придружаващ себе си на седем струнни китара със специална „цигански“ линия. Първите му концерти се проведоха в Москва в началото на 1960-те години, младият автор бързо влезе сред най-популярните бардс на Русия.

Той завършва историческото-Филологическия факултет (1959), за разпределението на пет години, работили в Камчатка, след това няколко години в Москва, преподава история и социална наука. През тези години Джулиъс Ким започва да пише и играе с учениците от авторската песен с Intermedia и вокалните сцени, в които се възпроизвеждат всички елементи на мюзикъла.

През 1965-1968 г. се превръща в един от защитниците на правата на защита. През 1966 г. се омъжва за ?? Ирина Пекал (1948 – 1999) – внучката на подтиснатите командир ѝ. е. Якура. Отец Ирина, виден активисти за правата на човека и дисидент, беше арестуван след 14 години. Той беше оставен на свобода само за 32 години.

През 1968, Ким никога не напуска училището по искане на ръководство, което не прощава участието си в движението на правата. Оттогава той става професионално ангажиран в създаването на песни и пиеси за театър и кино. За дълго време в кредитите на филми и плакати на изпълнения са били обозначени с псевдонима „Ю. Микхаилов“, тъй като фамилното име „Ким“ звучеше за Топ лидерство в дисидент Крамочки.

По-голямата част от песните на Юлия кима са написани в собствената им музика, много също и в съавторство с композитори като Генади Гладков, Волуйев Дашкеуч, Алексей Рибуников.

През 1974 г. навлиза в професионалните игриви на Москва и започва работа по собствените си пиеси.

През 1985 г. той играе важна роля в изпълненията на пиесата си „Ной и синовете му“. Същата година отказва да използва псевдоним и започва да се отпечатва със собственото си име. На същия етап е освободен и първият диск на песните му – „Риба-кита“.

Дискография на Юлия кима включва повече от 20 заглавия, аудио и видеокасети записи на песни. Песните на кима са вписани във всички антологии на автора, както и в много антологии на съвременната руска поезия, сред които са „строфи Ветка“ (компилатор Еевич Евтухенко, 1994).

Юлий Ким е член на Съветския съюз режисьори (1987), Съюза на писатели (1991), и Пен-Клуб (1997). Той притежава около 500 песни (много от които звучат във филмите и изпълненията), три дузини пиеси и дузина книги. Носител на наградата „Золотой Остап“ (1998). Лауреат на Руската държавна награда. Булат Окуджанр (2000).

От 1998 г. той живее в Йерусалим и Москва. Член на редакционната колегия на списание „Ерсалемского“. Два пъти в годината носи презентацията „Ерсалемского списание“ заедно с неговия редактор, поет Игор Байски и Игор Губърман.

В Израел, съставени песни съавторство с композитор бард и Марина Меламед.

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]