Ян Джевецки (генерал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ян Джевецки
Jan Drzewiecki
полски военен
Роден
Починал
8 март 2001 г. (79 г.)
ПогребанВоенно гробище в Повонзки, Варшава, Полша
Военна служба
Званиебригаден генерал
Род войскиЧервена армия
Полска народна войска
ВойниВтора световна война
БиткиБитка при Сталинград
Битка при Москва
Битка при Ленино
Семейство
БащаАдам Холцер
МайкаПаулина Холцер
СъпругаСтанислава Джевецка
Ян Джевецки в Общомедия

Ян Джевѐцки (на полски: Jan Drzewiecki) е полски военен, фронтови офицер от Втората световна война, бригаден генерал от Полската армия, съпруг на писателката и сценаристка Станислава Джевецка.

Роден в семейство на евреи – Адам и Паулина Холцер. До 1936 г. завършва 4 клас на основно училище в Краков, а до 1939 г. е ученик на Полиграфическото училище и Националната печатница в Краков. През 1936 г. става член на Съюза на комунистическата младеж на Полша, a след като Коминтерна разтрогва съюза, през 1938 г. става член на младежката организация Дружества на работническия университет, като от януари 1939 г. е секретар на дружеството.

Военна служба[редактиране | редактиране на кода]

Червената армия[редактиране | редактиране на кода]

През септември 1939 г., когато избухва войната, Джевецки е на преднаборна възраст. Евакуиран е от Краков в източните територии на Полша и от 17 септември се оказва в Лвов, в зоната окупирана от съветската армия. В редиците на червената армия е от май 1940 г. до 29 август 1943 г. Слушател в офицерската пехотна школа в Минск, през есента на 1941 г. е повишен в младши лейтенант. Участва в битката край Сталинград, в битката край Москва и в битката за Харков; раняван е два пъти. През август 1943 г. преминава на служба в Първи корпус на Полските въоръжени сили в СССР.

Полски въоръжени сили в СССР[редактиране | редактиране на кода]

От 30 август 1943 г. следва в Офицерска пехотна школа на Първи корпус в Рязан (на територията на съветската офицерска школа „Климент Ворошилов“). Завършва школата с чин подпоручик. От края на 1943 г. до март 1944 г. е заместник-командир на батальон. Преминава бойния път на Първа пехотна дивизияТадеуш Кошчушко“. През 1945 г. е повишен в чин майор, а от юни 1945 г. в чин подполковник.

Полска армия[редактиране | редактиране на кода]

В периода 1947 – 1960 г. е в Генералния щаб на Полската армия. Последната му длъжност в щаба е шеф на Оперативното управление, при което отговаря за планирането на действията в северните части на Европа, включително завземането на Дунав и инвазията в Борнхолм в рамките на евентуален конфликт между изтока и запада.

Според събраните от Института за национална памет материали той е бил таен сътрудник на Военна информация. Използва псевдоним „Портер“. Вербуван е през 1952 г. от Главно управление информация на полската армия[1].

През 1997 г. в своя ретроспекция за разузнаването признава, че в онези години плановете на Генералния щаб имат нападателен характер, отбранителни планове липсват. От 1955 г. е бригаден генерал. През 1956 г. като ръководещ екип е един от съавторите на меморандума на Генералния щаб относно създаващия се тогава Варшавски договор. В меморандума се настоява за по-голяма оперативна независимост на полските въоръжени сили и за разширяване на националния характер на въоръжените сили на Народна република Полша.

След 1962 г. служи като командир на Девета механизирана дивизия, а по-късно като командир на Воеводския щаб на армията. От 1969 г. е генерал в оставка. Умира от рак във Варшава и е погребан на военното гробище Повонзки (парцел EII-9-5)[2].

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

  • Офицерски кръст на Ордена на Възраждане на Полша (1958)
  • Кавалерски кръст на Ордена на Възраждане на Полша (1945)
  • Орден на Кръста на Грюнвалд III степен (1945)
  • Златен кръст за заслуги
  • Медал на десетилетието на народна Полша (1954)
  • Златен медал „Въоръжени сили в служба на родината“
  • Сребърен медал „Въоръжени сили в служба на родината“
  • Бронзов медал „Въоръжени сили в служба на родината“
  • Бронзов медал „За заслуги за защита на страната“
  • Медал „За победата над германия във великата отечествена война 1941 – 1945“ и много други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.polska1918-89.pl
  2. Wyszukiwarka cmentarna --- Warszawskie cmentarze [посетено 2019-11-14] (pol.).
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jan Drzewiecki (generał) в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​