Направо към съдържанието

Свинчета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Caviidae)
Свинчета
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
(без ранг):Зверозъби влечуги (†Theriodontia)
клас:Бозайници (Mammalia)
(без ранг):Еутерии (Eutheria)
разред:Гризачи (Rodentia)
инфраразред:Бодливосвинчеви (Hystricognathi)
семейство:Свинчета (Caviidae)
Научно наименование
Gray, 1821
Свинчета в Общомедия
[ редактиране ]

Свинчета (Caviidae) е семейство бозайници от разред Гризачи. Включва над двадесет рода обединени в шест рода както дребни така и едри представители включително и най-едрият съвременен гризач - капибара.

Разпространение и местообитание

[редактиране | редактиране на кода]

Свинчетата са разпространени почти навсякъде в Южна Америка. Срещат се при различни климатични условия на надморска височина до 4000 метра. Обитават равнинни открити и залесени райони както и планини. С изключение на капибара почти не се срещат в гъсти тропични гори.

С изключение на марите, които на външен вид наподобяват на зайци, останалите свинчета имат късо и набито тяло с голяма глава. При повечето опашката е къса и почти не се вижда от козината. Размерите на тялото варират от 22 cm и тего от 300 g при морските свинчета до 106 – 134 cm и тегло от 35 – 66 kg при капибара. Въпреки това обаче в рода е имало и по едри плиоценски представители като Phugatherium, който е бил с размери на съвременен тапир.[1]

Обикновено свинчетата са активни денем и независимо от суровите климатични условия в планините не изпадат в летаргичен сън през студените месеци. Обитават подземни дупки, които изкопават сами или заемат от други видове. Социални животни са и живеят в групи съставени обикновено от мъжки, женска и малки. При някои видове има и още по-развита социална структура в групата.

Свинчетата са тревопасни и консумират различни растителни видове съобразно местообитанията. Освен това консумират и плодове, листа, филизи и семена.

Бременността продължава от 50 до 90 дни, а при капибара – 150. Раждат се добре развити и бързо нарастват.

Семейство Caviidae

  1. Savage, RJG, & Long, MR. Mammal Evolution: an illustrated guide. New York, Facts on File, 1986. ISBN 0-8160-1194-X. с. 125–126.