Направо към съдържанието

Агутови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Dasyproctidae)
Агутови
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
(без ранг):Зверозъби влечуги (†Theriodontia)
клас:Бозайници (Mammalia)
(без ранг):Еутерии (Eutheria)
разред:Гризачи (Rodentia)
инфраразред:Бодливосвинчеви (Hystricognathi)
семейство:Агутови (Dasyproctidae)
Научно наименование
Bonaparte, 1838
Обхват на вкаменелости
Агутови в Общомедия
[ редактиране ]

Агутови (Dasyproctidae) е семейство едри неотропични бозайници от разред Гризачи. Включва два съществуващи в наши дни рода. Обитават тропически гори в Централна и Южна Америка. По поведение и начин на живот наподобяват на това при дребните антилопи в Стария свят. Поради вкусното си месо са ловувани от местното население с цел консумация.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на семейството са сравнително едри и на външен вид наподобяват както на късоухи зайци, така и на древните предци на съвременните еднокопитни. Дължината на тялото достига до 80 cm, а теглото до 10 kg. Телосложението е леко и пригодено за бързо бягане. Крайниците и особено задните са сравнително дълги. Предните крайници са снабдени с 4 пръста, а задните с 3 или 5. Пръстите притежават здрави нокти, които нерядко наподобяват на копита. Опашката е къса — 1-7 cm. Космената покривка е гъста и груба, но блестяща. На цвят е черникава до жълтеникава с по-светъл корем. Притежават кожни анални жлези, които отделят секрет със силна миризма. Млечните жлези са 2 или 4 двойки. Зъбите са 20.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на семейството водят единичен начин на живот. Често обитават дупки под земята. Храната им е разнообразна от растителен характер – плодове, листа, орехи, корени и кора на дървета. Поради специфичното си меню нанасят сериозни вреди на плантациите. Агутовите бягат добре и сравнително добре плуват.

Родове[редактиране | редактиране на кода]

Гризачите от род Паки (Cuniculus) според някои автори (Woods, 1993;McKenna and Bell, 1997) са причислявани като трети съвременен род към семейството. Молекулярни изследвания обаче покачват по-далечно родство с останалите два рода и родът е отделен като монотипен в семейство Пакови (Rowe and Honeycutt, 2002)[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]