Туко-туко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ctenomyidae)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Туко-туко
Ctenomys flamarioni cropped.jpg
Ctenomys flamarioni
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Rodentia Гризачи
подразред: Hystricomorpha
инфраразред: Hystricognathi Бодливосвинчеви
парвразред: Caviomorpha
семейство: Ctenomyidae Туко-туко
род: Ctenomys Туко-туко
Научно наименование
Уикивидове Ctenomyidae
Lesson, 1842
Уикивидове Ctenomys
Blainville, 1826
Видове

Вижте текста.

Обхват на вкаменелости
Туко-туко в Общомедия

Туко-туко (Ctenomyidae) е семейство дребни неотропични бозайници от разред Гризачи. Представено е от един род Ctenomys с около 60 вида. Разпространени са само в Южна Америка и заемат екологична ниша сходна с тази при гризачите от семейство Гоферови в Северна Америка. Спорна е и класификацията на семейството и близкородствените взаимоотношения с други семейства. Смята се, че видовете са родствени с дегу и останалите представители на семейство лъжливи плъхове.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на семейството са дребни с тегло до 700 g. Дължината на тялото е 17 — 25 cm, на опашката 6 — 8 cm. Морфологичните особености на представителите показват висока степен на приспособимост към подземен начин на живот. Туко-туко са представители със здраво телосложение, голяма глава с къса и здрава шия. Муцунката е сплескана, очите са сравнително дребни и разположени високо на главата. Ушните раковини са силно редуцирани. Крайниците са къси, мускулести като предните са по-къси от задните. Снабдени са с по пет пръста със силни нокти, особено тези на предните лапи. Опашката е къса и покрита с къси и редки косми. Космената покривка е с различен цвят и дължина. Варира от тъмно до светлокафява, тъмносиво-жълтеникава или тъмножълта. Женските са с три двойки млечни зърна. Зъбите са 20 на брой със здрави и големи резци. Като цяло туко-туко наподобяват на северноамериканските гофери с тази разлика, че отсъстват торбички в бузите.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Туко-туко обитават умерените и субтропическите части на Южна Америка — от южната част на Перу и Мато Гросо (Бразилия) на юг до Огнена земя. В планините достига надморска височина до 5000 m, като предпочита високопланински и недокоснати от човешка ръка райони. Води подземен начин на живот като строи сложни системи от подземни ходове снабдени с места за съхранение на храната, места за почивка и раждане. Поради тази причина за предпочитане са места с рохкава и песъчлива почва.

Активни са вечер и рано сутрин. Живеят в колонии като на участък от 1 km2 живеят до 200 индивида. Обикновено дупката под земята се заема от двойка с малки. Името на семейството идва от характерните силни предупредителни звуци, които издават и наподобяващи на „туку-туку-туко“ или „тлок-ток-тлок“. Хранят се с подземните и сочни части на растенията и стъбла, които могат за вкарат в дупките под земята. Туко-туко нанасят и щети в плантациите като повреждат корените на културните растения.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Раждат по един път годишно от 1 до 5 малки. Бременността продължава 103 — 107 дни. Новородените са добре развити и за няколко дни преминават от кърмене към растителна храна. На около година достигат полова зрялост. Продължителността на живота им е около 3 години.

Списък с видовете[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]