LibreOffice

от Уикипедия, свободната енциклопедия
LibreOffice
LibreOffice Impress на Ubuntu
Информация
Видофис пакет
РазработчикThe Document Foundation
Начална версия25 януари 2011 г.;
преди 13 години
 (2011-01-25)
Последна версия7.2.5
Програмен езикC++, XML и Java
Операционна системаMicrosoft Windows
GNU/Linux
macOS
Android
iOS
Език на интерфейса115 езика
Лицензсвободен
Уебсайтlibreoffice.org
LibreOffice в Общомедия

LibreOffice е безплатен офис пакет с отворен код, проект на The Document Foundation.[1] Той произлиза от OpenOffice.org, чийто изходен код е взет за основа за разработването на LibreOffice през 2010 г. Офис пакетът включва текстов редактор, програми за създаване на електронни таблици, презентации, диаграми, чертежи, математически формули и бази данни. Наличен е на 115 езика.

Програмата по подразбиране използва формата ODF – международния стандартизиран безплатен формат, разработен съвместно от Международната организация по стандартизация и Международната електротехническа комисия. Освен това LibreOffice поддържа и форматите на други известни офис пакети като Microsoft Office, но поради това, че те не са безплатни като ODF, съвместимостта е ограничена.

Софтуерът е предназначен за операционните системи Microsoft Windows, GNU/Linux, macOS, Android и iOS, като това е официалният офис пакет, включен в десетки GNU/Linux дистрибуции. От всички останали безплатни офис приложения LibreOffice е най-активно разработваното.

Първата стабилна версия е пусната на 25 януари 2011 г., като за девет месеца продуктът е бил изтеглен над 7 милиона пъти.[2]

Функции[редактиране | редактиране на кода]

Програма Основни функции
LibreOffice Writer Мощен WYSIWYG текстов редактор като Microsoft Word с множество функции – добавяне на графики, изображения, таблици и други.
LibreOffice Calc Програма за електронни таблици като Microsoft Excel. Множество функции, включително и алгоритъм за автоматично създаване на графики.
LibreOffice Impress Програма за създаване на презентации като Microsoft PowerPoint. Една от по-различните функции е експортирането на SWF файлове, които се възпроизвеждатс Adobe Flash Player.
LibreOffice Draw Програма за създаване на векторни изображения с много възможности. Има и функция за редактиране на PDF файлове.
LibreOffice Math Програма за създаване на математически формули, работи със специален вариант на XML. Формулите могат да се вмъкнат и в други приложения от

арсенала на LibreOffice като Writer и Calc.

LibreOffice Base Програма за създаване на бази данни като Microsoft Access с многофункционално предназначение. Лесно управление на бази данни, създаване на форми и отчети, които са достъпни за крайния потребител.
Могат да се създават вградени бази данни, които се съхраняват заедно с другите документи. Това става с използването на базираната на Java HSQLDB система и базираната на C++ Firebird система. Освен това
графичният интерфейс може да се използва за управлението на MySQL, MariaDB, PostgreSQL и Access бази данни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Italo Vignoli. LibreOffice 6.4.2 available for download // The Document Foundation Blog. 19 март 2020 г. (на английски)
  2. Iain Thomson. On its first birthday, LibreOffice has reason to celebrate // The Register. 28 септември 2011 г. (на английски)