LibreOffice

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
LibreOffice
LibreOffice Logo Flat.svg
Libre Office Impress in Linux (Ubuntu).png
LibreOffice Impress на Ubuntu
Информация
Вид офис пакет
Разработчик The Document Foundation
Начална версия 25 януари 2011 г.;
преди 11 години
 (2011-01-25)
Последна версия 7.2.5
Програмен език C++, XML и Java
Операционна система Microsoft Windows
GNU/Linux
macOS
Android
iOS
Език на интерфейса 115 езика
Лиценз свободен
Уебсайт libreoffice.org
LibreOffice в Общомедия

LibreOffice е безплатен офис пакет с отворен код, проект на The Document Foundation.[1] Той произлиза от OpenOffice.org, чийто изходен код е взет за основа за разработването на LibreOffice през 2010 г. Офис пакетът включва текстов редактор, програми за създаване на електронни таблици, презентации, диаграми, чертежи, математически формули и бази данни. Наличен е на 115 езика.

Програмата по подразбиране използва формата ODF – международния стандартизиран безплатен формат, разработен съвместно от Международната организация по стандартизация и Международната електротехническа комисия. Освен това LibreOffice поддържа и форматите на други известни офис пакети като Microsoft Office, но поради това, че те не са безплатни като ODF, съвместимостта е ограничена.

Софтуерът е предназначен за операционните системи Microsoft Windows, GNU/Linux, macOS, Android и iOS, като това е официалният офис пакет, включен в десетки GNU/Linux дистрибуции. От всички останали безплатни офис приложения LibreOffice е най-активно разработваното.

Първата стабилна версия е пусната на 25 януари 2011 г., като за девет месеца продуктът е бил изтеглен над 7 милиона пъти.[2]

Функции[редактиране | редактиране на кода]

Програма Основни функции
LibreOffice 6.1 Writer Icon.svg LibreOffice Writer Мощен WYSIWYG текстов редактор като Microsoft Word с множество функции – добавяне на графики, изображения, таблици и други.
LibreOffice 6.1 Calc Icon.svg LibreOffice Calc Програма за електронни таблици като Microsoft Excel. Множество функции, включително и алгоритъм за автоматично създаване на графики.
LibreOffice 6.1 Impress Icon.svg LibreOffice Impress Програма за създаване на презентации като Microsoft PowerPoint. Една от по-различните функции е експортирането на SWF файлове, които се възпроизвеждатс Adobe Flash Player.
LibreOffice 6.1 Draw Icon.svg LibreOffice Draw Програма за създаване на векторни изображения с много възможности. Има и функция за редактиране на PDF файлове.
LibreOffice 6.1 Math Icon.svg LibreOffice Math Програма за създаване на математически формули, работи със специален вариант на XML. Формулите могат да се вмъкнат и в други приложения от

арсенала на LibreOffice като Writer и Calc.

LibreOffice 6.1 Base Icon.svg LibreOffice Base Програма за създаване на бази данни като Microsoft Access с многофункционално предназначение. Лесно управление на бази данни, създаване на форми и отчети, които са достъпни за крайния потребител.
Могат да се създават вградени бази данни, които се съхраняват заедно с другите документи. Това става с използването на базираната на Java HSQLDB система и базираната на C++ Firebird система. Освен това
графичният интерфейс може да се използва за управлението на MySQL, MariaDB, PostgreSQL и Access бази данни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Italo Vignoli. LibreOffice 6.4.2 available for download. // The Document Foundation Blog. 19 март 2020 г.. (на английски)
  2. Iain Thomson. On its first birthday, LibreOffice has reason to celebrate. // The Register. 28 септември 2011 г.. (на английски)