OpenSUSE

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
openSUSE
OpenSUSE Logo.svg
OpenSUSE 13.1 Desktop.png
Работният плот по подразбиране на openSUSE
Информация
Компания / Разработчик opensuse.org/Portal:Project
Вид ОС GNU-базирана
Ядро Linux
Архитектури Различни
Език на интерфейса Многоезичен
Мениджър на пакети Yast
Лиценз GNU GPL и други
Уебсайт www.opensuse.org
openSUSE в Общомедия

openSUSE е обществен проект спонсориран от Novell Inc. създаден, за да развива и поддържа Suse Linux. В миналото SUSE Linux се разработвал зад затворените врати на компанията, но докато преди кодът да се считал за "отворен", сега работният процес е "отворен" за потребители, които да допринесат към развитието на SUSE Linux. SUSE Linux е достъпен за сваляне от официалният сайт и от многото огледални сайтове (mirrors). В момента съществуват две версии на SUSE Linux:

 • Open Source Software (OSS) версия, съставен изцяло от Софтуер с отворен код (Отделно може да се инсталира и софтуер със затворен код)
 • Evaluation edition, който също така съдържа и софтуер със затворен код като добавки(plugins) за Java, Macromedia Flash Player, и RealPlayer.

История[редактиране | редактиране на кода]

История на компанията[редактиране | редактиране на кода]

История на openSUSE[редактиране | редактиране на кода]

В миналото,компанията SUSE Linux е била фокусирана предимно върху комерсиалните продукти - SuSE Linux Personal и SuSE Linux Professional, които включват комплект с носител и богата печатна документация, за продажба в магазините.Възможността на компанията да продава продукт с отворен код до голяма степен се е дължала на затворения процес на развитие(в разработката на продукта не са допускани лица извън SuSE). Въпреки че SUSE Linux винаги е бил отворен продукт, лицензиран с GPL, това е важало само относно възможността за свободно изтегляне изходния код.Стратегията на SUSE Linux е била да създаде изключително висок клас Линукс дистрибуция с голям брой заети в разработката инженери, които биха направили качествен продукт за който потребителите ще са готови да платят.[1]

След придобиването на компанията от Novell в 2003 година,през август 2005 г. на конференцията Linux World в Сан Франциско се анонсира проекта openSUSE.С появата на openSUSE стратегията е обърната: За първи път SUSE общността получава шанс да участва в процеса на тестване и разработка на SUSE Linux. Целта на начинанието е да се улесни достъпа до дистрибуцията и да се привлекат нови разработчици на отворен код в лагера на SUSE. Проектът предлага дистрибуция за свободно сваляне, която съдържа софтуер само с отворен код, с възможност за последващо добавяне на пакети с затворен код (като Java Runtime Enviroment например).Въпреки опасенията на някой потребители,от Novell не се намесват в компанията,и дори напротив,публикуват под лиценз GNU GPL изходния код на собствената административна програма на SUSE - YaST.

Започвайки от 10-та версия, проекта вече се разработва от общността на openSUSE.В допълнение, Novell преустановява версия Personal,и преименува професионалната версия просто на "SUSE Linux".От версия 10.2, SUSE Linux е официално преименувана на openSUSE.На основата на openSUSE,от Novell изграждат дистрибутиви за корпоративни клиенти- Novell Linux Desktop (NLD), Suse Linux Enterprise Desktop (SLED) и Suse Linux Enterprise Server (SLES).

На 27ми Април 2011 Attachmate завърши придобиването на Novell. Attachmate разделят Novell на две автономни бизнес единици, Novell и SUSE. Attachmate не направи промени в отношенията между SUSE (преди Novell) и проекта OpenSuse.


Варианти[редактиране | редактиране на кода]

През 2005, openSUSE представи два нови варианта, SUPER и SLICK.

SUPER[редактиране | редактиране на кода]

Тестваща система за всичко което подтиква SUSE Linux да се държи по различен начин от този, който е предвиден в по-стабилното и фирмено-ориентирано SUSE Linux tree. Концентрирана е в създаването на пакети и модификации за SUSE Linux в следните сфери:

 • Скорост
 • Графична привлекателност
 • Липсващи особености
 • Главни експерименти

SLICK[редактиране | редактиране на кода]

Представено от SUPER LIte Core + KDE. Намерението е да се създаде лека, desktop-ориентирана, лесна за използване Линукс дистрибуция базирана на SUSE Linux. Стартира като независима идея, но SLICK както и SUPER имат разработчици в общи области, които се стремят да не допускат еднаквост в двата варианта.

Обновления[редактиране | редактиране на кода]

От версия 11.4, има възможност за активиране на непрекъснато обновяваната версия Tumbleweed,и така да се ползват последните стабилни версии на пакетите. Този начин се нарича «пълзящо обновление» (Rolling release).[2]Версия 13.1 получава с проекта Evergreen[3] увеличение на срока за поддръжка до 3 години.

История на версиите[редактиране | редактиране на кода]

OpenSUSE, както някои други популярни дистрибуции, има строго фиксиран цикъл на издаване на нови версии - на всеки 8 месеца или, иначе казано, през месеците юли, март и ноември на всяко двугодие[4][5] . Отделно от това, в началото се следва схема на номериране NN.X, където X обикновено се изменяше от 0 до 3 (а при версия 11.4 дори и до 4).

Малко известен факт обаче, е че всъщност версиите на дистрибуцията не се делят на главни (major) и второстепенни (minor) и че номерацията NN.1, NN.2, NN.3 не означава обновления на основна система NN.0.

За да предотврати бъдещите заблуди,и добави предвидимост,екипът на OpenSUSE решава да фиксира схемата за номериране на версиите, съобразявайки я с цикъла на издаването им.От версия 12.1 нататък .X частта в номера означава просто месеца на излизане - .1 за ноември, .2 за юли,и .3 за март, а подвеждащата .0 е премахната.


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Managing Firm-Sponsored Open Source Communities masters thesis
 2. Portal:Tumbleweed
 3. https://news.opensuse.org/2013/08/26/upcoming-opensuse-13-1-will-be-kept-evergreen/
 4. Michael Loeffler (August 14, 2009). "Change in maintenance for openSUSE 11.2 and future versions". opensuse-announce mailing list. Retrieved 2009-11-10.
 5. "openSUSE Lifetime".

Бележки[редактиране | редактиране на кода]