Vickers QF 2 pounder Mark II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
40 mm зенитно автоматично оръдие „Vickers“
Vickers QF 2 pounder Mark II
QF 2 pounder HMCS Assiniboine a104057-v6.jpg
Обща информация
На въоръжение в Великобритания Великобритания
Производител Vickers, Великобритания Великобритания
Година на производство 1915 г. (Mk II)
Произведени 785
Технически данни
Калибър, mm 40
Дължина на цевта, mm/клб 1575/39,37
Тегло (бойно) 711 – 736
Зареждане Унитарно зареждане
Ъгли на стрелба
Възвишение (max) +80°
Снижение (min) -5°
Огневи възможности
Далекобойност, km 6,22
Скорострелност
изстрела/минута
115
40 mm зенитно автоматично оръдие „Vickers“
Vickers QF 2 pounder Mark II
в Общомедия

Vickers QF 2 pounder Mark II – 40 mm морско, скорострелно, зенитно автоматично оръдие, разработено от британската компания „Vickers“ в годините на Първата световна война. Едно от първите автоматични оръдия в света. Заради характерния си звук на стрелба е широко известно като „Пом-пом“. Впоследствие развитие получава в зенитния автомат Vickers QF 2 pounder Mark VIII, широко използван в Кралския флот в годините на Втората световна война.

История на създаването и конструкция[редактиране | редактиране на кода]

С развитието на авиацията в хода на Първата световна война британския флот започва да изпитва потребност от зенитно оръжие за близката зона, по-ефективно, отколкото използваните за тази цел до момента различни версии на картечниците „Максим“. Конструкторите на компанията „Vickers“, основен британски производител на тези картечници, предлага на флота двуфунтово автоматично оръдие, представляващо картечница „Vickers“, но със значително увеличени размери. Също автоматите на Vickers се използва и като ЗСУ (на шаси от брониран камион „Peerless“, като 16 такива камиона получава и руската императорска армия)

Автоматът е приет на въоръжение през март 1915 г. и за първи път е поставен на разрушителите тип „М“.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vickers QF 2 pounder Mark II“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.