Vickers QF 2 pounder Mark VIII

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
40 mm зенитно автоматично оръдие „Vickers“
Vickers QF 2 pounder Mark VIII
HMAS Nizam AWM-009496.jpg
Обща информация
На въоръжение в Великобритания Великобритания
Производител Vickers, Великобритания Великобритания
Година на производство 1923 г.
Технически данни
Калибър, mm 40
Дължина на цевта, mm/клб 1575
Тегло (бойно) 356 – 416
Зареждане Унитарно зареждане
Ъгли на стрелба
Възвишение (max) +80°
Снижение (min) -10°
Огневи възможности
Далекобойност, km 6,22 (по въздушни цели: 3,96 km)
Скорострелност
изстрела/минута
115
40 mm зенитно автоматично оръдие „Vickers“
Vickers QF 2 pounder Mark VIII
в Общомедия

Vickers QF 2 pounder Mark VIII – 40 mm морско, скорострелно, зенитно автоматично оръдие, разработено от британската компания „Vickers“. Представлява усъвършенствана версия на зенитния автомат Vickers QF 2 pounder Mark II. Заради характерния си звук при стрелба, както и при неговия предшественик, е широко известно като „Пом-пом“. Автоматът се поставя в механизирани установки за 4 и 8 оръдия. Четирицевните установки се използват на разрушителите и крайцерите на Кралския флот, осемстволните – на крайцерите, линкорите и самолетоносачите. В годините на Втората световна война „двуфунтовката“ Марк VIII е основно средство за близка ПВО на Кралския флот.

Бойно използване[редактиране | редактиране на кода]

В хода на бойното използване стават явни значителният брой недостатъци на автомата. Към тях, преди всичко, се отнасят недостатъчната далечина на стрелба, не позволяваща унищожаването на самолетите на противника на безопасно разстояние от кораба-носител. За сравнение, същият по калибър автомат на Bofors L60, има почти двойно по-голяма далечина на ефективната стрелба. Освен това „Пом-помите“ се оказват и много ненадеждни. Използването на брезентова лента за подаване на патроните води до честото им засядане в затвора. В резултат, британският флот още в хода на войната започва постепенен преход към оръдията „Bofors“.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vickers QF 2 pounder Mark VIII“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.