Антон Новак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антон Новак
Anton Novak
чешки ландшафтен архитект
Роден
Починал
8 януари 1945 г. (84 г.)

Националност Чехия
Работилпаркостроител
Техника
Областландшафтна архитектура
Известен сМорската градина във Варна
Семейство
СъпругаСофия Новак
Каролина Новак
ДецаАнтон, Людмила, Ярослав, Венцеслав

Антон Ян Новак, с лично име по рождение Антонин, е чешки ландшафтен архитект, творил в България.

Паметна плоча на Антон Ян Новак на централния вход на Морската градина във Варна

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Антонин е дете в многолюдно семейство с 12 деца. Роден е на 7 декември 1860 г., в тогавашното село Винорж, Австро-унгарска империя (днес квартал на Прага, Чехия), в семейството на Ян и Людмила Новак.

Завършва началното си образование в родното си село. След завършването на средното си образование се записва в Земския пулмологичен институт в Прага. Служи военна служба под знамената на император Франц Йосиф Първи. Става преподавател в същия институт. След 3 години е изпратен да специализира във Виена.

Отказва да приеме поканата на княз Фердинанд да заеме длъжността „царски шеф-градинар“ на царската резиденция Евксиноград.

Пристига в България по покана на археолога Карел Шкорпил, при управлението на кмета на Варненската община Михаил Колони. Като начало през 1892 г. създава Търновската градска градина, както и Общинския разсадник във Велико Търново.[1]

По поръчка на градската управа на Варна създава проект и започва осъществяването на един от най-големите градски паркове в България. Взима присърце възложената му задача, мястото бързо е почистено и картографирано. Засадени за първите редки растения. От Лонгоза, Странджа, дори от Цариград и Средиземноморието са донасяни с каруци ценни дървесни и цветни видове. Сред тях са бряст, липа, кестен, ясен и други. През 1899 г. поради „голямата деятелност“ на Новак общината му построява къща край входа на Морската градина (днес до сградата на Радио Варна).[2]

Новак не само създава Морската градина на Варна – той проектира всички градини в града: градинката между двете сгради на театъра (тогава наречена Градска градина), парковете на Музея „Владислав Варненчик“ и на Девическата гимназия (днес Регионален исторически музей), озеленяването край църквите и по улиците на града.

Паметник на Антон Новак в Приморския парк

Новак създава и парка при Аспаруховия вал, парка при църквата „Света Петка“, градините на Катедралния храм „Успение Богородично“, парка при църквата „Свети Николай“, парка при Арменското училище.

Влага 35 години в благоустройството на града и ръководи общинската служба за озеленяване. Управител на Морската градина – Варна от 1895 г. Създава и малък разсадник в днешната местност „Боровец“, край Варна. В края на XIX век Новак получава от общинските власти малка къща, намираща се в самия тогавашен край на парка, днес до Радио Варна.

Завършва живота си в бедност.

Има 2 брака – с чехкинята София Новак, а след като остава вдовец – с Каролина Новак, родена в Прага. Антон Новак има 4 деца – Антон (1899), Людмила (1901), Ярослав (1903) и Венцеслав. Всички потомци на Новак живеят във Варна.

Почит[редактиране | редактиране на кода]

За уреждането на парка при Музея „Владислав Варненчик“ Антон Новак получава орден „За гражданска заслуга“ от правителството на Полската република.

Около 2000 г. му е поставен паметник в Морската градина, а през пролетта на 2009 г. на него е наречено площадчето с колонадата между централния вход на Морската градина и Фестивалния комплекс.[3][4].

За Антон Новак е създаден документалният филм „Зеленият вълшебник“ на Радио-телевизионния център (РТВЦ) във Варна.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]