Антонио Менини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антонио Менини
италиански духовник
и ватикански дипломат

Роден

РелигияКатолическа църква[1]
НаградиКомандор на Ордена за заслуги на Италианската република, Италия Велик офицер на Ордена за заслуги на Италианската република, Италия
Антонио Менини в Общомедия

Архиепископ Антонио Менини (на италиански: Antonio Mennini) е италиански католически духовник и ватикански дипломат. Доктор на богословските науки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ръкоположен е за свещеник на 14 декември 1974 г. От април 1981 г. работи в дипломатическата служба на Ватикана. Работил е в апостолическите нунциатури в Турция и Уганда, а след това – в Държавния секретарят на Ватикана.

Преконизиран от папа Йоан Павел II на 8 юли 2000 г. за титулярен архиепископ на Ференциум и апостолически нунций в България. Ръкоположен е за епископ на 12 септември 2000 г. от кардинал Анджело Содано.

Апостолически нунций на Ватикана в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Като нунций в България в периода 2000 – 2002 г. активно участва в подготовката на апостолическото поклонничество на папа Йоан Павел II в България през май 2002 г. Бил е апостолически нунций в:

Владее италиански, английски, френски, немски, испански и руски език.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

архиепископ Бласко Франсиско Коласо Апостолически нунций в България (8 юли 2000 – 6 ноември 2002) архиепископ Джузепе Леанца