Гаспар де Портола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гаспар де Портола и Ровира
Gaspar de Portolá i Rovira
испански офицер и изследовател
Роден
1716 г.
Починал
Лерида, Испания

Националност Испания
Гаспар де Портола и Ровира в Общомедия

Гаспар де Портола и Ровира (на испански: Gaspar de Portolá i Rovira) е испански войник и администратор в Нова Испания, пътешественик-изследовател, основател на градовете Сан Диего и Монтерей в щата Калифорния.

Произход и военна кариера (ок. 1716 – 1767)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 1716 година в Ос де Балагер, Каталония, в знатно семейство. Служи като войник в испанската армия в Италия и Португалия. През 1743 получава ранг лейтенант. След около 30 години служба в Европа, той се издига до ранг капитан.

Управител на Калифорния (1767)[редактиране | редактиране на кода]

През 1767 г. испанската монархия го изпраща в Калифорния, за да изпълнява ролята на губернатор. След като крал Карлос III забранява дейността на йезуитските ордени в Испания и нейните колонии и Портола, като губернатор на Калифорния, съобразявайки се с указа на краля, изгонва йезуитите от района, като конфискува и предава на францисканците, а след това на доминиканците четиринадесет йезуитски мисии.

Експедиционна дейност (1767 – 1770)[редактиране | редактиране на кода]

В началото на юли 1767 на брега на залива Сан Диего пристига голям военен отряд под ръководството на Портола. В средата на юли отрядът продължава на северозапад по тихоокеанското крайбрежие, като целта е намирането на удобен залив, който да бъде използван в бъдеще за построяване на ново испанско селище. След осемнадесет дни тежък преход по пресечената с дефилета планинска местност, отрядът достига до залива Монтерей, на 36° 48' с.ш., където Портола залага строителството на крепост и организира мисия. Заливът вече неведнъж е посещаван от испански моряци и е описван като добра корабна стоянка, но открития за ветровете залив, в крайна сметка не осигурява добра защита на корабите и Портола решава да продължат пътя си на север.

Няколко дни след като напускат Монтерей, на 21 октомври 1769, Портола и неговият отряд откриват великолепния залив Сан Франсиско, най-добре защитения залив по цялото тихоокеанско крайбрежие на Северна и Южна Америка. Заливът е заграден от два малки планински полуострова от към океана, а протока между тях Голдън Гейт е така тесен, че стотиците минали покрай него кораби не са го забелязали. Десет дни испанците изследват залива, без неговата северна част, след което тръгват обратно и се завръщат в Сан Диего на 21 януари 1770.

Следващи години (1770 – 1784)[редактиране | редактиране на кода]

През следващите години Портола е губернатор на провинция Пуебла в Мексико. По късно се връща в Испания и до края на живота си с чин полковник командва драгунски полк.

Умира през 1784 година в Лерида, Испания.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gaspar de Portolà в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​