Генадий Кузмин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Генадий Кузмин
украински шахматист
Роден
Починал

Учил вИзточноукраински университет

Генадий Павлович Кузмин (на руски: Геннадий Павлович Кузьмин) е украински шахматист и треньор. Международен гросмайстор от 1973 г. През януари 2008 г. има ЕЛО коефициент 2469. Роден е в гр. Мариинск, Кемеровска област, РСФСР.

Шахматна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Първото му голямо участие в света на шахмата е през 1965 г. Тогава за първи път участва в шампионата на Съветския съюз. Най-успешните му години са в периода 1970 – 1973 г. Активната му състезателна кариера продължава.

Общо има 11 участия в шампионата на СССР. Най-високото му постижение е на първенството в Москва през 1973 г., когато завършва на втора позиция зад Борис Спаски. На първенството, което се провежда през преходната година в Баку, завършва на трета позиция зад Михаил Тал и Владимир Тукмаков и това постижение го квалифицира за междузоналния турнир в Ленинград.

Участията му шампионата на Украйна са забележителни. Има повече от трийдесет участия. Шампион е през: 1969 г. (заедно с Владимир Савон), 1989 г. (поделена с Игор Новиков) и 1999 г. (титлата е поделена още с шахматистите Алексей Безгодов, Станислав Савченко, Александър Мойсеенко и Андрей Ракмангулов).

По време на шахматната си кариера Кузмин получава право да участва на три междузонални турнира, но се състезава само в два. Първото му участие е на проведеното състезание в Ленинград през 1973 г., завършвайки на седма позиция с 9,5 точки от 17 възможни (5+ 3– 9=). На турнира в Бил, проведен през 1976 г., отказва да участва. Последното му участие е на състезанието в Рига от 1979 г., на което се класира на 8 – 10-о място с Виталий Цешковски и Антъни Майлс.

Треньорската му кариера се свързва с два забележителни успехи. В съдействие с Юрий Крупа, спомага за издигането на украинската шахматистка Катерина Лано до най-младата гросмайсторка при жените. Кузмин също подготвя Руслан Пономарьов, който под ръководството на своя треньор, става най-младия световен шампион версия ФИДЕ. Ръководи онлайн школа на официалната страница на Украинската шахшматна федерация.

Турнирни резултати[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gennady Kuzmin“ и страницата „Giennadij Kuźmin“ в Уикипедия на английски и полски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.