Направо към съдържанието

Голям Дервент

Тази статия е за селото в България. За селото в Гърция вижте Голям Дервент (дем Софлу).

Голям Дервент
България
41.9852° с. ш. 26.7435° и. д.
Голям Дервент
Област Ямбол
41.9852° с. ш. 26.7435° и. д.
Голям Дервент
Общи данни
Население84 души[1] (15 март 2024 г.)
1,84 души/km²
Землище46,09 km²
Надм. височина403 m
Пощ. код8757
Тел. код04724
МПС кодУ
ЕКАТТЕ15730
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЯмбол
Община
   кмет
Елхово
Петър Гендов
(ПП – ДБ, БСП за България, СДС, ИТН, ЗНС, ВМРО-БНД, БВ; 2023)
Голям Дервент в Общомедия

Голям Дервент е село в Югоизточна България. То се намира в община Елхово, област Ямбол.

В миналото селото се е намирало на важен търговски път в Беломорска Тракия, недалеч от село Малък Дервент. Турция опожарила селата и минали в Гръцко владение. Пътят, който води до настоящото село и от там до Турция е основният римски път, през който по билото на едно планинско разклонение са минавали търговските кервани към Азия. Голямо село, населено с българи и разположено в голяма урва, чиито води се вливат в Арда. Според френският източник в началото на XIX век е селото има отбранителна кула, където е поставен пост за сигурността на съобщенията.

Една от легендите за основаването на селото е историята на принцеса, водена за жена на османски владетел. Минавайки през стария римски път, заварила пресните следи на битка и ранени. Повелила да се основе селище, където хората да живеят в мир и щастие.

След Освобождението селото е сравнително голямо и е има митница. С течение на времето, и особено след 9 септември 1944 г., населението намалява и в днешно време се състои предимно от възрастни хора.

Село Голям Дервент се намира на границата на България с Турция. Селото, както и целият район в радиус от 20 km, са изключително слабо населени. Намира се на 30 km от общинския център Елхово и на 67 km от областния център Ямбол. Най-близките села, до които има автомобилен път, са с. Вълча поляна (на 7,7 km), с. Лалково (на 15 km) и с. Раздел (на 15 km). Разстоянието до ГКПП Лесово е 29 km.

Село Голям Дервент се намира в Дервентските възвишения, което предопределя хълмистия пейзаж. В района на селото има много сравнително ниски гори. Почвата е червена и не много плодородна. Мнозинството от населението се занимава с животновъдство.

В района на селото са открити няколко пещери.

Културни и природни забележителности

[редактиране | редактиране на кода]

В близост до селото се намира местността Гьол Бунар, където е изградена почивна станция.

Слабата населеност и девствената природа правят района на селото изключително добро място за отдих.

Южно от селото са открити два долмена. При започналите проучвания през 2005 г. са категоризирани като тракийски погребални камери.

  • 24 май – редовен събор на селото

Един от най-старите и богати в миналото родове в селото е родът Франсъзови. В днешно време той има много наследници, повечето от които живеят в Бургас, Ямбол, София, Плевен и Ивайловград. През 2004 г. в селото се проведе среща на представителите на рода. Родоначалник на Франсъзови е Иван Франсъзов (роден в края на 19 век). Той бил един от най-просветените хора в района за времето си (завършил гимназия в Одрин). Дълго време е бил кмет на селото. Ходел е облечен по западна мода, или както казват по онова време, бил облечен с „френски дрехи“. Оттам е и прякорът му Франсъза.Рядко срещаната фамилия Баракови също има представвители вот селото най ранния от тях е Янчо Бараков

Специфична гозба е бобеникът – приготвя се от зрял черен (шарен) боб и ориз, които след като се сварят се запичат в тава. Другото му известно име е БОБ В ТАВА. Изключително вкусна гозба, приготвяна само в този регион.