Бояново (област Ямбол)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg За другото българско село вижте Бояново (Област Видин).

Бояново
Общи данни
Население549 души[1] (15 септември 2022 година)
14,5 души/km²
Землище38,016 km²
Надм. височина132 m
Пощ. код8730
Тел. код04723
МПС кодУ
ЕКАТТЕ6001
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЯмбол
Община
   кмет
Елхово
Петър Киров
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Веселина Пехливанова (ГЕРБ)
Бояново в Общомедия

Бояново е село в Югоизточна България. То се намира в община Елхово, област Ямбол.

Изглед към с. Бояново

География и транспорт[редактиране | редактиране на кода]

През селото минава автобусна линия Ямбол – Бояново – Борисово. Железопътната гара Бояново, на 2,6 km западно от центъра на селото, не функционира от 2002 г., когато жп линията Ямбол – Елхово е закрита.

История[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че село Бояново е основано през 1796 г., когато жителите на съседните две села Мурсатлий и Демирджелий започнали да строят къщи в землището му. За име на селото остава Мурсатлий, то наброява 19 къщи и към 200 жители. Причините за обединяване на двете села са няколко. На първо място се счита, че хората се защитавали по лесно от честите нападения на кърджалиите, които по тогавашното време са грабели на поразия. Освен това, на новото място имало изобилие от вода. Третата причина, която има най-много привърженици е, че по този начин хората избягали от чумата налетяла двете села.

Името Мурсатлий има дълга история. По време на османската власт около 1550 г. в днешната местност „Аи дере“, която се намира на 2 км източно от селото по посока на с. Жребино, турците са имали конезавод. Там се отглеждали и развъждали прочутите за тогавашното време масърски атове или египетски жребци. Името на селото води началото си от името на конезавода-Масъртаглий. С течение на времето то се е променило в Мурсатлий.

През 1931 г. между Елхово и Ямбол е построена ЖП линия и Мурсатлий се сдобива с гара, кръстена на инженера, построил ЖП станцията – Гара Бояново. Когато през 1934 г. излиза закон за преименуването на всички селища с турски имена, учителският колектив на селото решава да поиска от комисията селото да приеме името на гарата. И така от 1934 г. селото се нарича Бояново.

В първите години след Освобождението от османска власт са дошли 8 – 10 семейства от Лозенград, които били наречени „лозенградлии“. През 1913 г. след Балканската война, населението на селото се увеличава с около 40 семейства, бежанци от Одрин но от страх, че турците ще продължат настъплението си, те се настаняват в околностите на град Сливен. Турците спирет на старата граница и побягналото население се завръща в Бояново. Третият прираст датира от 1925 – 1926 г., когато в Бояново идват около 30 семейства от Гюмюрджийско (Гърция), които получават от държавата жилища и по 35 дка обработваема земя.

Основен поминък на първите жители на селото са били земеделието и скотовъдството. Основните земеделски култури са били пшеница, ечемик, царевица. По-късно се засявали и фий, памук, слънчоглед и ориз.

Първото училище в Бояново е открито през ноември 1863 г. като малка стаичка към църквата на селото. Занятията са водели там до 1935 г., когато било построено сегашното школо. Селото се сдобива с читалище на 17 октомври 1926 г., а през 1961 г. започва строеж на нова читалищна сграда с театрален салон и библиотека. През 1957 г. в с. Бояново е основан селскостопански техникум.

В близост до селото има военен район. През 1949 г. там е дислоциран 50-и зенитен артилерийски полк като под. 65720. След това поделението приема номер 38220. През 1987 г. е закрито.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

 • Основно училище „Паисий Хилендарски“ – защитено средищно училище, в което се обучават ученици от I до VII клас, в маломерни и слети паралелки от селата: Бояново, Жребино и Борисово.
 • Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Ернесто Че Гевара“ – приема ученици след завършен VII клас по професия „Фермер“, специалност „Земеделец“ със срок на обучение 5 години и по професия „Монтьор на селскостопанска техника“ със специалност „Механизация на селското стопанство“ с прием след VIII клас и срок на обучение 4 години.
 • Читалище „Светлина“, основано през 1926 г.
 • Гарнизонен военен клуб (от края на 2015 г. не функционира)
 • Футболен отбор, основан през 1971 г.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

 • Паметник на загиналите във войните бояновци
 • Паметник на Атанас Недялков
 • Бялата чешма
 • Горчивата чешма

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

 • Общоселски събор – провежда се първата неделя на месец юни.
 • Общински Кукерски празник – провежда се ежегодно в с. Бояново, откъдето е и една от най-добрите кукерски групи на България.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]