Джеймс Грегъри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джеймс Грегъри
James Gregory
шотландски учен

Роден
1638 г.
Починал
1675 г. (37 г.)

Учил вУниверситет на Сейнт Андрюс
Падуански университет
Научна дейност
ОбластМатематика, физика
Работил вУниверситет на Сейнт Андрюс
Единбургски университет
Публикации„Optica Promota“ (1663)
„Vera Circuli et Hyperbolae Quadratura“ (1667)
Джеймс Грегъри в Общомедия

Джеймс Грегъри (на английски: James Gregory) е шотландски математик и физик. Той изобретява първия рефлекторен телескоп и е сред предшествениците на съвременния математически анализ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джеймс Грегъри е роден през 1638 г. в Дръмоук, село в Абърдийншър. Преподава в Университета на Сейнт Андрюс и в Единбургския университет.

През 1663 г. Грегъри публикува „Optica Promota“, в която описва рефлекторния телескоп. Предложеният модел привлича вниманието на Робърт Хук, който прави първия прототип, както и на Исак Нютон, който малко по-късно прави модифициран вариант на рефлекторен телескоп. Телескопът на Грегъри е първият практически реализиран рефлекторен телескоп, който остава стандартен уред за наблюдение през следващия век и половина.

През 1667 г. Джеймс Грегъри издава „Vera Circuli et Hyperbolae Quadratura“, в която демонстрира как площите, ограничени от окръжност и хипербола, могат да бъдат изчислени с помощта на безкрайни сходящи редове. Той става един от първите математици, описали идеята за трансцендентни числа. Книгата включва и първото доказателство на фундаменталната теорема на анализа, както и първото използване на редове на Тейлър.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата James Gregory (astronomer and mathematician) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​