Направо към съдържанието

Енканто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Енканто
Encanto
РежисьориДжаред Буш
Байрън Хауърд
ПродуцентиИвет Мерино
Кларк Спенсър
СценаристиЧарийз Кастро Смит
Джаред Буш
В ролитеСтефани Беатрис
Джон Легуизамо
Мария Сесилия Ботеро
Даян Гереро
Джесика Дароу
Анджи Сепеда
Уилмър Валдерама
МузикаДжърмейн Франко
Песни:
Лин-Мануел Миранда
МонтажДжеръми Милтън[1]
СценографияИън Гудинг
Филмово студиоУолт Дисни Пикчърс
Уолт Дисни Анимейшън Студиос
РазпространителУолт Дисни Студиос Моушън Пикчърс
Жанранимация
комедия
фентъзи
мюзикъл
Премиера3 ноември 2021 г. (Театър „Ел Капитан“)
24 ноември 2021 г. (САЩ)
(Канада)
Времетраене99 минути[2]
Страна САЩ
Езиканглийски
испански
Бюджет150 млн. щ.д.
Приходи255,405 млн. щ.д.[3]
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie

„Енканто“ (на английски: Encanto) е американски анимационен музикален фентъзи филм от 2021 г., продуциран от Уолт Дисни Анимейшън Студиос и издаден от Уолт Дисни Пикчърс. Това е 60-ият пълнометражен анимационен филм на Дисни. Филмът е режисиран от Джаред Буш и Байрън Хауърд съвместно с Чарийз Кастро Смит (режисьорския ѝ дебют за пълнометражен филм) и продуциран от Ивет Мерино и Кларк Спенсър, оригинални песни, написани от Лин-Мануел Миранда и оригинална оркестрова музика, композирана от Джърмейн Франко. Сценарият е написан от Кастро Смит и Буш, като замислят историята с Хауърд, Миранда, Джейсън Хенд и Нанси Крус. Филмът е озвучен с гласовете на Стефани Беатрис, Мария Сесилия Ботеро, Джон Легуизамо, Мауро Кастийо, Джесика Дароу, Анджи Сепеда, Каролина Гайтан, Даян Гереро и Уилмър Валдерама, с допълнителните гласове на Рензи Фелиз, Рави Кабо-Кониърс, Адаса и Малума. „Енканто“ разказва за няколко поколения от колумбийското семейство Мадригал, водено от матриарх, чиито деца и внуци – с изключение на Мирабел Мадригал, получават магически дарове, които използват, за да помагат на хората в тяхната селска общност, наречена Енканто. Когато Мирабел научава, че семейството губи магията си, тя се заема да разбере защо и да спаси семейството и къщата.

Премиерата на „Енканто“ е на 3 ноември 2021 г. в театър „Ел Капитан“, Холивуд; пуснат е в кината в Съединените щати на 24 ноември и се излъчва в продължение на 30 дни във формати RealD 3D, Dolby Cinema, 2D и D-BOX. Въпреки че не се представя добре в боксофиса, събира 256,8 милиона долара в световен мащаб срещу бюджет от 120–150 милиона долара. Филмът постига по-широк комерсиален успех след пускането си в Дисни+ на 24 декември 2021 г. „Енканто“ получава признание за своите история, музика, анимация, гласово озвучаване, емоционална дълбочина и културна вярност; ревютата посочват магическия реализъм и травмата между поколенията като основни концепции на филма. Публикациите описват филма като културен феномен. Номиниран е за три награди на 94-тата церемония по връчване на наградите на Академията, печелейки за най-добър пълнометражен анимационен филм и получава множество други отличия, включително наградата Златен глобус за най-добър анимационен филм и наградата на БАФТА за най-добър анимационен филм.

Саундтракът на филма също получава успех, достигайки номер едно в класациите „Билборд 200“ на САЩ и „Компилейшън Албумс“ на Великобритания. Песните We Don't Talk About Bruno и Surface Pressure са двете най-успешни песни, като първата оглавява както американската класация „Билборд Хот 100“, така и английската „Ю Кей Сингълс Чарт“ няколко седмици подред.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Въоръжен конфликт принуждава младата двойка Педро и Алма Мадригал да напуснат родното си село в Колумбия с невръстните си тризнаци Хулиета, Пепа и Бруно. Педро е убит, но свещта, която Алма носи, става магическа, отблъсквайки нападателите, и създава Касита, разумна къща, разположена в Енканто, магическо селце, граничещо с високи планини.

50 години по-късно селото процъфтява под закрилата на свещта, която дава „дарове“ на всеки потомък на Мадригал, когато навърши 5-годишна възраст, които те използват, за да служат на селяните. Бруно, който е хулен и изкупителна жертва заради дарбата си – ясновидство, изчезва преди 10 години. Най-малката дъщеря на Хулиета, 15-годишната Мирабел, необяснимо не получава дар.

В чест на най-малкия син на Пепа, Антонио, който е надарен със способността да общува с животни, семейството позира за снимка, показваща своите сили, но неволно изключват Мирабел, която внезапно вижда как Касита се пука и пламъкът на свещта трепти, но Касита временно се възстановява, когато Мирабел предупреждава семейството си. След като чува Алма да се моли, Мирабел решава да възстанови магията на Касита. На следващия ден 19-годишната сестра на Мирабел, Луиса, която притежава свръхчовешка сила, признава, че се чувства съкрушена от постоянните си задължения, преди да предположи, че стаята на Бруно, разположена в забранена кула в Касита, може да крие тайната защо магията отслабва.

Мирабел открива пещера в стаята на Бруно и едва се измъква с парчетата от непрозрачна изумрудена плочка в ръка. Навън Луиса открива, че дарбата ѝ отслабва. Подозрителната Алма предупреждава Мирабел да не разследва повече. Мирабел сглобява отново плочката и вижда как Касита се пропуква зад нея. Точно тогава бащата на Мирабел, Агустин, я хваща и я предупреждава да пази откритието в тайна, но и двамата са чути от дъщерята на Пепа, Долорес, която притежава свръхестествен слух.

По-късно същата вечер 21-годишната сестра на Мирабел, Исабела, която може да отглежда растения и цветя по желание, е планирана да бъде сгодена за съседа на семейство Мадригал Мариано Гусман. На фона на предложението на Мариано, неудобна вечеря и Долорес, която индиректно казва на всички за откритието на Мирабел, Касита отново започва да се пропуква и всички губят контрол над своите дарби. Плочката се сглобява отново и всички я виждат. Пепа, която може да контролира времето, случайно създава голям буреносен облак, принуждавайки всички да започнат да се евакуират. Исабела яростно увещава Мирабел, докато тя си тръгва, а Алма уверява жителите на селото, че къщата и семейството са невредими.

Сред хаоса Мирабел следва няколко плъха, носещи парчетата от плочката до таен проход зад портрет, където намира Бруно. Бруно разкрива, че никога не е напускал Касита и неговите видения се редуват между спасяването на Мирабел и унищожаването ѝ, което го кара да вярва, че тя е ключът към съдбата на магията на Касита. Без да иска Мирабел да бъде наранена, той унищожава плочката на видението изчезва. По настояване на Мирабел, Бруно неохотно извиква друго видение, което изобразява Мирабел и Исабела, които имат обтегнати отношения, прегръщайки се и укрепвайки свещта.

Мирабел неохотно се извинява на Исабела, която признава, че не иска да се омъжи за Мариано и е обременена от образа си на съвършенство. След като случайно създава кактус и го намира за красив въпреки асиметрията си, Исабела осъзнава, че не е необходимо да бъде перфектна. Мирабел помага на Исабела да използва силите си по-свободно и те се прегръщат. Алма обаче пристига и яростно приписва вината на Мирабел, че е причинила нещастията на семейството от негодувание, че няма дар. Най-накрая – омръзнало ѝ от враждебността на баба си, Мирабел твърди, че Алма е причината за избледняването на даровете. В последвалия спор близката планина се разцепва и разрушава Касита, докато свещта угасва, оставяйки семейство Мадригал безсилни. Съкрушена, Мирабел бяга.

Няколко часа по-късно Алма намира Мирабел разплакана да седи до реката, където е убит Педро. Алма осъзнава, че нейната мания да запази магията я е накарала да забрави как нейните очаквания и натиск вредят на семейството. Тя се разкайва, помирява се с Мирабел и се събира отново с Бруно. Тримата се връщат в селото и събират другите членове на семейството, за да възстановят Касита, като жителите на селото се присъединяват. Мирабел монтира нова дръжка на главната врата, възстановявайки даровете на семейството и съживявайки Касита. След това тя и Бруно се присъединяват към семейството за още една снимка и Мирабел най-накрая усеща собствената си стойност и любовта на семейството си.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Стефани Беатрис като Мирабел Мадригал, 15-годишно момиче, което е главната героиня.[4][5] Тя, за разлика от семейството си, няма специална дарба. Режисьорът и съсценарист Джаред Буш я описва като „несъвършена и странна, но също така дълбоко емоционална и невероятно съпричастна“.[6]
    • Ноеми Хосефина Флорес озвучава 5-годишната Мирабел.[5]
  • Мария Сесилия Ботеро като Алма Мадригал, 75-годишната баба на Мирабел и глава на семейството.[7] Във филма цялото ѝ име не е посочено, като е наричана просто „Абуеля“, което означава баба на испански език.[5] Ботеро озвучава ролята и в испанския дублаж на филма.[8][9]
    • Олга Мередис озвучава Алма в песните.[10] Жанет Уолдман озвучава ролята в песните на испанския дублаж.
  • Джон Легуизамо като Бруно Мадригал, 50-годишния прокуден чичо на Мирабел, който има способността да вижда и да създава видения за бъдещето.[11] Бруно има и други две личности – Ернандо и Хорхе.
  • Мауро Кастийо като Феликс Мадригал, чичото на Мирабел и съпруг на Пепа. Буш заявява, че Феликс е „там, за да си прекара добре“.[12] Кастийо озвучава ролята и в испанския дублаж на филма.[8][9]
  • Джесика Дароу като Луиса Мадригал, 19-годишната сестра на Мирабел, която има свръхчовешка сила и е най-високата в семейството.[13] Съсценаристката и режисьор Чарийз Кастро Смит описва Луиса като човек, който „носи цялото бреме и никога не се оплаква“.[14]
  • Анджи Сепеда като Хулиета Мадригал, 50-годишната майка на Мирабел и съпруга на Агустин, която може да лекува хора с готвенето си.[15] Сепеда озвучава героинята и в испанския, и в италианския дублаж на филма.[8][9]
  • Каролина Гайтан като Пепа Мадригал, 50-годишната леля на Мирабел и съпруга на Феликс, чието настроение контролира времето. Тя често предизвиква дъждове и бури поради силните си емоции.[16] Гайтан озвучава ролята и в испанския дублаж на филма.[8][9]
  • Даян Гереро като Исабела Мадригал, 21-годишната сестра на Мирабел, която може да накара цветята да цъфтят навсякъде.[13] Режисьорът Байрън Хауърд я описва като „перфектна“ и „успешна“.[17]
  • Уилмър Валдерама като Агустин Мадригал, бащата на Мирабел и съпруг на Хулиета, когото Буш описва като „податлив на злополуки“.[18]
  • Рензи Фелиз като Камило Мадригал, 15-годишния син на Пепа и Феликс,[4] брат на Долорес и Антонио и братовчед на Мирабел, който може да променя формата си. Кастро Смит заявява, че Камило „още не е осъзнал кой е“.[19]
  • Рави Кабо-Кониърс като Антонио Мадригал, 5-годишния син на Пепа и Феликс, брат на Долорес и Камило и братовчед на Мирабел, който придобива способността да говори с животните. Той гледа на Мирабел като на по-голяма сестра.[20]
  • Адаса като Долорес Мадригал, 21-годишната дъщеря на Пепа и Феликс, сестра на Камило и Антонио и братовчедка на Мирабел, която има свръхчовешки слух.[21]
  • Малума като Мариано Гусман, годеника на Исабела.[22][23] Малума озвучава героя и в испанския дублаж на филма.[8]

Освен това Роус Портильо озвучава Сеньора Гусман, майката на Мариано и съседка на семейство Мадригал. Алиса Бела Кандиани, Ноеми Хосефина Флорес, Пейсли Ерера, Бруклин Скайлър Родригес и Есра Рудолф озвучават селските деца. Хуан Кастано озвучава Освалдо, разносвача, яздещ магаре. Сара-Никол Роблес озвучава Сеньора Осма, жителка на селото, която веднъж моли Луиса да пренасочи реката. Ектор Елиас озвучава Артуро, възрастен жител на селото, който казва на Алма, че съселяните им се тревожат за отслабващата магия. Алън Тюдик озвучава вокално Пико, тукан, който Буш описва като „невеж“.[24] Аниматорът Хорхе Е. Руис Кано озвучава Маестрото с китарата, който е невидим и може да бъде чут да пита за китарата си.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Награда Категория Номиниран(и) Резултат
Награди на филмовата академия на САЩ Най-добър анимационен филм награда
Най-добра музика Джърмейн Франко номинация
Най-добра оригинална песен Лин-Мануел Миранда (за Dos Oruguitas) номинация
Награда на БАФТА Най-добър анимационен филм награда
Златен глобус Най-добър анимационен филм награда
Най-добра музика Джърмейн Франко номинация
Най-добра оригинална песен Лин-Мануел Миранда (за Dos Oruguitas) номинация

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България е пуснат по кината на 26 ноември 2021 г. от „Форум Филм България“.

На 3 май 2024 г. се излъчва премиерно по NOVA.[25]

Синхронен дублаж
Озвучаващи артисти
Роля Изпълнител
Мирабел Весела Бонева[26][27]
Абуела Алма Анелия Шишкова
Чичо Бруно Филип Аврамов[28]
Феликс Константин Икономов
Луиза Прея Осасей[29][30]
Хулиета Лина Шишкова
Пепа Надежда Панайотова[31][32]
Изабела Димитрина Германова[33][34][35]
Агустин Георги Стоянов
Камило Никола Попов
Антонио Максим Шишков
Долорес Кръстина Кокорска
Мариано Гузман Момчил Степанов
Сеньора Гузман,
майката на Мариано
Василка Сугарева
Малката Мирабел Ивайла Бояджиева
Освалдо
Свирач на типле
Петър Калчев
Сеньора Озма Мариета Петрова
Възрастният Арутро Георги Спасов
Градски деца Венцислав Славчев
Радина Стоянова
Марина Табакова
Други гласове Антоанета Георгиева
Борис Илиев
Димитър Тодоров
Елина Илиева
Ивелина Цонева
Мария Николаева
Михаил Недялков
Неда Сергиева
Стефан Койчинов
Теодор Койчинов
Теодора Тренкова
Ясен Велчев
Песни
Песен Изпълнител
Фамилия Мадригал Весела Бонева
Анелия Шишкова
В очакване на чудото Весела Бонева[36]
Преса Прея Осасей
Нито дума за Бруно Надежда Панайотова
Константин Икономов
Кръстина Кокорска
Димитрина Германова
Никола Попов
Весела Бонева
Различен път Димитрина Германова
Весела Бонева
Заедно Весела Бонева
Анелия Шишкова
Филип Аврамов
Кръстина Кокорска
Димитрина Германова
Прея Осасей
Българска версия
Звукозаписно студио Александра Aудио
Микс студио Shepperton International
Тонрежисьори на записа Петър Костов
Мартин Станев
Пламен Чернев
Полина Митева
Режисьор на дублажа Мариета Петрова
Преводач Милена Васкова
Музикален режисьор Десислава Софранова
Български текст на песните Десислава Софранова
Творчески директор на българската версия Венета Янкова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. AwardCategories // Архивиран от оригинала на 2021-11-08. Посетен на 2021-11-08.
  2. Encanto
  3. www.boxofficemojo.com // Box Office Mojo. Посетен на 22 май 2022 г.
  4. а б Jared Bush on Twitter // Архивиран от оригинала на December 28, 2021. Посетен на 2021-12-28.
  5. а б в Encanto (Script) // January 15, 2022. Архивиран от оригинала на January 15, 2022. Посетен на January 21, 2022.
  6. Messer, Lesley (September 10, 2021). "'Encanto': All the details of Disney's new film revealed". Good Morning America. Archived from the original on September 10, 2021. Retrieved September 10, 2021.
  7. Messer, Lesley (September 10, 2021). "'Encanto': All the details of Disney's new film revealed". Good Morning America. Archived from the original on September 10, 2021. Retrieved September 10, 2021.
  8. а б в г д Holguín, Claudia Arango. Estas son las voces colombianas de Encanto // November 4, 2021. Архивиран от оригинала на 2021-11-16. Посетен на 2021-11-16.
  9. а б в г Estos serán los actores colombianos que harán las voces en 'Encanto', de Disney // September 29, 2021. Архивиран от оригинала на November 16, 2021. Посетен на 2021-11-16.
  10. Gibbs, Patrick. Film Review: Encanto // November 15, 2021. Архивиран от оригинала на November 24, 2021. Посетен на November 24, 2021.
  11. Chappel, Caitlin. Encanto Star John Leguizamo Delves Into Bruno's Role as the Family Outcast // November 21, 2021. Архивиран от оригинала на November 25, 2021. Посетен на January 9, 2022.
  12. Messer, Lesley (September 10, 2021). "'Encanto': All the details of Disney's new film revealed". Good Morning America. Archived from the original on September 10, 2021. Retrieved September 10, 2021.
  13. а б Bush, Jared [@thejaredbush] (December 8, 2021). "1/3 – Okay, #Encanto friends, now for the kids: Isabela (21) first grandchild, hence golden child pressure, Dolores (21) couple months younger, in Isa's shadow hence quieter and Mariano issues, Luisa (19) next, strong middle child and feels need to please… cont'd…" (Tweet) (in English) – via Twitter.CS1 maint: unrecognized language (link)
  14. Messer, Lesley (September 10, 2021). "'Encanto': All the details of Disney's new film revealed". Good Morning America. Archived from the original on September 10, 2021. Retrieved September 10, 2021.
  15. Messer, Lesley (September 10, 2021). "'Encanto': All the details of Disney's new film revealed". Good Morning America. Archived from the original on September 10, 2021. Retrieved September 10, 2021.
  16. Messer, Lesley (September 10, 2021). "'Encanto': All the details of Disney's new film revealed". Good Morning America. Archived from the original on September 10, 2021. Retrieved September 10, 2021.
  17. Messer, Lesley (September 10, 2021). "'Encanto': All the details of Disney's new film revealed". Good Morning America. Archived from the original on September 10, 2021. Retrieved September 10, 2021.
  18. Messer, Lesley (September 10, 2021). "'Encanto': All the details of Disney's new film revealed". Good Morning America. Archived from the original on September 10, 2021. Retrieved September 10, 2021.
  19. Messer, Lesley (September 10, 2021). "'Encanto': All the details of Disney's new film revealed". Good Morning America. Archived from the original on September 10, 2021. Retrieved September 10, 2021.
  20. Messer, Lesley (September 10, 2021). "'Encanto': All the details of Disney's new film revealed". Good Morning America. Archived from the original on September 10, 2021. Retrieved September 10, 2021.
  21. Messer, Lesley (September 10, 2021). "'Encanto': All the details of Disney's new film revealed". Good Morning America. Archived from the original on September 10, 2021. Retrieved September 10, 2021.
  22. 'Encanto': Lin-Manuel Miranda and Cast on Representation // November 24, 2021.
  23. Boccella, Maggie. Disney's 'Encanto' Adds Colombian Superstar Maluma to Voice Cast // October 21, 2021. Архивиран от оригинала на October 21, 2021. Посетен на October 21, 2021.
  24. @thejaredbush (October 26, 2021). "So excited to announce the return of one of my favorite people, @DisneyAnimation's good luck charm himself, @AlanTudyk!! I've written him as a weasel and a chicken… but now behold… our enthusiastic… but clueless toucan, Pico! #encanto ButterflySparkles#TudykToucanTuesday" (Tweet) – via Twitter.
  25. Премиера по NOVA: Енканто // nova.bg, 3 май 2024.
  26. "Дисни" обяви българския вариант на песен от свой филм за сензационен и най-добър от всички 33 международни версии
  27. Веси Бонева и Прея ни водят във вълшебния свят на „Енканто“
  28. Веси Бонева и Филип Аврамов отварят вратите към Енканто
  29. Веси Бонева, Прея, Надежда Панайотова и Филип Аврамов отварят вратите към вълшебния свят на „Енканто“
  30. Веси Бонева и Прея ни водят във вълшебния свят на „Енканто“
  31. "Енканто": Весела Бонева, Прея, Филип Аврамов и Надежда Панайотова озвучават анимацията на "Дисни"
  32. Веси Бонева, Прея, Надежда Панайотова и Филип Аврамов озвучават анимацията Енканто
  33. Димитрина Германова озвучи героиня във филм на Disney
  34. Димитрина Германова от Добрич е гласът на Изабела Мадригал в българския дублаж на филма „Енканто“
  35. Гласът на Изабела в „Eнканто“ е на млада актриса от Добрич
  36. Дисни обяви за сензационен българския вариант на саундтрака към филма "Енканто"

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]