Корнелиъс Райън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Корнелиъс Райън
Cornelius Ryan
Корнелиъс Райън през 1966 г.
Корнелиъс Райън през 1966 г.
Роден5 юни 1920 г.
Починал23 ноември 1974 г. (54 г.)
Професияжурналист и писател
Националност Ирландия
Уебсайт
Корнелиъс Райън в Общомедия

Корнелиъс Райън (на английски: Cornelius Ryan) е ирландски журналист и писател, популярен автор на романи с военна тематика, предимно за Втората световна война[1].

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Дъблин, завършва образованието си в християнско училище в родния си град. Премества се да живее и работи в Лондон. През 1941 г. е назначен за военен кореспондент на вестник „Дейли Телеграф“. Като кореспондент участва в четиринадесет военни мисии на 8-а и 9-а военновъздушни армии срещу цели в Европа, в края на войната в Европа е заедно с войските на генерал Джордж Патън а след капитулацията на Нацистка Германия е изпратен на Тихоокеанския военен театър, където остава до 1945 г. след което заминава за Ерусалим, през 1946 г.

Райън емигрира в Съединените щати през 1947 г., където започва работа в престижното списание „Тайм“.

Жени се за Катрин Морган (1925 – 1993), също писателка. Става американски гражданин през 1950 г.

През 1956 г. започва да пише романа Най-дългия ден в който се разказва за Десанта в Нормандия. Романът му се радва на голям интерес (по-късно е екранизиран в „едноименния филм“) и през 1965 г. написва втори роман, който озаглавява „Последната битка“ – роман за последните дни на Втората световна война и Битката за Берлин през април 1945 г. Книгата съдържа детайли и поглед към развитието на войната от гледната точка на американски, руски, британски и германски войници, както и от цивилните граждани. Проследява политическата ситуация в Германия и Европа през пролетта на 1945 г. и последвалото разделяне на Германия.

Най-успешния си роман „Недостижимият мост“ издава през 1974 г., роман в който се разказва за епичната Операция „Маркет-Гардън“, по време на Втората световна война – най-големият военновъздушен десант в историята, извършен от съюзниците на територията на Белгия и Холандия през есента на 1944 г., чиято кулминация е битката за моста при град Арнем, Нидерландия. Книгата отново е екранизирана във филма „Недостижимия мост“, който излиза по екраните през 1977 г.

Получава награда от „Френския легион“ и става почетен доктор по литература в Университета на Охайо, в чиято библиотека работи.

През септември 1974 г. с издаването на книгата „Недостижимият мост“ д-р Райън заболява от рак и умира на 23 ноември същата година.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]