Никола Юруков (анархист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за анархиста. За дееца на ВМОРО вижте Никола Юруков.

Никола Юруков
български анархист
Роден
Починал
10 юни 1927 г. (22 г.)

Учил вСредно училище „Любен Каравелов“

Никола Юруков български анархист, родом от град Копривщица.[1]

Никола Юруков е роден на 3 ноември 1904 г. в Копривщица. Завършва прогимназия в родния си град, но поради липса на средства не успява да завърши и напуска училище. Работи, а в свободното си време се самообразова. Анархист по убеждение.

Заедно с брат си Рашко участват в Копривщенската анархо-комунистическа чета и Троянската чета. Участва във всички акции и се проявява като смел човек (пряк изпълнител е на всички смъртни присъди издавани от четите).

През пролетта на 1927 г, в България нелегално се завръщат няколко опитни бойци анархисти от четите на Васил Икономов и Нешо Тумангелов. Това са Стоян Тороманов, който се укрива в родната му Копривщица и остава там до зимата на 1928 г, Никола Юруков, който пък се крие в София и братята Велко и Стоян Иванови, които се движат в Панагюрско.[2]

През 1925 г. емигрира през Гърция в Югославия. Връща се като нелегален в България през 1927 г. Юруков вероятно е влязъл във връзка с нелегалните (цивилна на Васьо) и (военизирана на Савата) структури в София. На 10 юни 1927 г. е проследен и обкръжен от агенти на Обществена безопасност в „Борисовата градина“ в София. Води престрелка до последния патрон, след което възпламенява бомба, ляга върху нея и загива разкъсан на парчета.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Копривщица. Библиотека Роден край. Съставители Иван Врачев и Кольо Колев. Иван Врачев. Копривщенци – участници в борбата срещу фашизма и капитализма. Партизани в Тумангеловата чета през периода 1924 – 1925 г.. София, ОФ, 1980. с. 281.
  2. а б Кръстев, Лъчезар. Анархистическото движение в България, 1925 – 1928 г, пропагандна дейност и въоръжена съпротива // anarchy.bg, май, 2015. Посетен на 10 юни 2022.