Розамунд Пайк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Розамунд Пайк
Rosamund Pike
британска актриса
Розамунд Пайк на Международния филмов фестивал в Торонто (2010)
Розамунд Пайк на Международния филмов фестивал в Торонто (2010)

Родена
27 януари 1979 г. (45 г.)

Националност Англия
 Великобритания
Работилаактриса
Актьорска кариера
Активност1998 –
Златен глобусНай-добра женска роля в мюзикъл или комедия:
2020 „Много ми пука“
Семейство
СъпругРоби Юниак
(2009 - )
Деца2

Уебсайт
Розамунд Пайк в Общомедия

Розамунд Пайк (на английски: Rosamund Pike) е британска актриса.[1], носителка на наградите „Златен глобус“ и „Еми“, номинирана за наградите на Американската филмова академия („Оскар“) и на Британска академия за филмово и телевизионно изкуство („BAFTA“) за най-добра актриса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Розамунд Мери Елън Пайк е родена на 27 януари 1979 г. в Лондон. Тя е единственото дете в семейството на оперните певци Джулиан и Каролайн Пайк. Като дете пътува много из Европа благодарение на работата на родителите си. Посещава Badminton School в Бристол, което през 2008 г. е класирано на трето място в топ 1000 училища на „Файненшъл таймс“. На 16-годишна възраст е приета в известния „Народен младежки театър“, където играе три сезона. Най-значимата ѝ роля в този театър е Жулиета в пиесата „Ромео и Жулиета“.

Преди приемането ѝ в колежа „Уодъм“ към Оксфордския университет, където учи английска литература, участва в кастинга на проект, който по това време не е реализиран. Година по-късно получава покана да се върне на прослушване и получава ролята на лейди Хариет във филма на Би Би Си „Съпруги и дъщери“, в който нейни партньори са Майкъл Гамбон, Франческа Анис и Бил Патерсън.

Докато учи в „Уодъм“ участва в няколко студентски театрални постановки, играе в пиесите Skylight на Дейвид Хеър и All My Sons на Артър Милър в местния театър Oxford Playhouse и осъществява турне с постановката на студентския театър „Укротяване на опърничавата“. Малко преди да се дипломира участва в телевизионния филм A Rather English Marriage заедно с Том Кортни и Албърт Фини. Розамунд прекарва девет месеца в снимките на филма, преди да се върне в Оксфорд, за да завърши образованието си и да изиграе последната си роля в Oxford Playhouse – на Дейзи в пиесата на Йожен ЙонескоНосорог“.

През следващите летни ваканции прекарва десет седмици в снимките на филма „Любов в студен климат“, базиран на произведенията на Нанси Митфорд. Нейни партньори са Алън Бейтс, Шийла Гиш, Чели Имри, Джон Стандинг и Антъни Андрюс. По това време играе и на сцена – в пиесата на Дейвид Мер Skylight, режисирана от Джеймс Роган, в която изпълнява ролята на Кира.

През 2001 г. завършва обучението си с бакалавърска степен, след което се концентрира върху актьорската си кариера.

Докато следва в Оксфорд, Пайк има връзка с актьора Саймън Уудс. Двамата си партнират на екрана във филма „Гордост и предразсъдъци“. По-късно се сгодява за режисьора Джо Райт, но двамата се разделят през 2008 г.

От 2009 г. Пайк има връзка с бизнесмена и математик Роби Униаке. Двойката има двама синове – Соло (роден 2012 г.) и Атом (роден 2014 г.)

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Частична филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]