Секст Фурний Публиан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Секст Фурний Публиан
Sex. Furnius Publianus
римски политик
Роден
не по-късно от 216 г.
Починал
не по-рано от 247 г.
Семейство
Майканеизв.

Секст Фурний Публиан (на гръцки: Σέξτου Φουρνίου Πουβλιανοῦ; на латински: Sextus Furnius Publianus) е римски управител на провинция Тракия (legatus Augusti pro praetore Thraciae) по времето на август Филип I Араб и августа Отацилия Севера през 244245 г. Произлиза от знатния римски род Фурнии.

През пролетта на 244 г. организира посрещането на новите августи Филип I Араб и Отацилия в Тракия при връщането им от Персия към Рим по диагоналния път. От това посрещане са запазени осем милиарни колони с неговото име – две на управата на Августа Траяна при с. Бял Извор[1] и с. Троян,[2] три на управата на Сердика при с. Алдомировци[3] и гр. Драгоман,[4][5] две на управата на Филипопол от града[6] и от пътна станция Парамболе (дн. с. Белозем)[7] и една на управата на Пауталия от пътна станция Баланстра (дн. с. Калотина).[8]

През следващата 245 г. започва нашествение на карпи в съседната провинция Долна Мизия. Това налага пристигането на Филип I Араб в Тракия, откъдето организира военните действия, вероятно с участието на Публиан, до лятото на 246 г. От тези период е пътната колона от с. Вакарел[9] на сердикийската управа с името и на Филип II като цезар, което я датира след зимата на 244 г. Според някои сведения база на императора за водене на военните действия е Филипопол (дн. Пловдив). Нашествениците са изтласкани оттатък Дунава, а Филип I Араб приема титлата Carpicus Maximus.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Mihailov G. Inscriptiones Graecae in Bulgaria repertae. I-V, Sofia, 1958 – 1997.
  • Stein A. Römische Reichsbeamte der Provinz Thracia, Zemaljska Štamparija, 1920.
  • PIR2 III 233, F593