Доктор Кой: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
0eep7hought (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 25: Ред 25:
}}
}}


'''„Доктор Кой“''' е [[Великобритания|британски]] [[Фантастика|научно-фантастичен]] [[сериал]], създаден през 1963 г. от [[BBC]]. Сериалът следва приключенията на Времеви лорд - [[Пътешествие във времето|пътуващ във времето]], [[Хуманоид|човекоподобен]] [[Извънземен живот|извънземен]], познат като [[Доктор (Доктор Кой)|Доктора]]. Той изследва [[вселена]]та в своя [[космически кораб]] ТАРДИС, който изглежда като синя телефонна кабина. Заедно с редица спътници, Доктора се изправя срещу множество врагове, докато се грижи за спасяването на цивилизации и поправянето на несправедливости.
'''„Доктор Кой“''' '''(Doctor Who)''' е [[Великобритания|британски]] [[Фантастика|научно-фантастичен]] [[сериал]], създаден през 1963 г. от [[BBC]]. Сериалът следва приключенията на Времеви лорд - [[Пътешествие във времето|пътуващ във времето]], [[Хуманоид|човекоподобен]] [[Извънземен живот|извънземен]], познат като [[Доктор (Доктор Кой)|Доктора]]. Той изследва [[вселена]]та в своя [[космически кораб]] ТАРДИС, който изглежда като синя телефонна кабина. Заедно с редица спътници, Доктора се изправя срещу множество врагове, докато се грижи за спасяването на цивилизации и поправянето на несправедливости.


Сериалът е утвърден сред критици и публика като един от най-добрите британски сериали, печели [[БАФТА]] за „Най-добра драма“ през 2006 г., както и пет последователни Национални телевизионни награди между 2005 и 2010 г. Вписан е в [[Рекордите на Гинес]] като най-продължителния и успешен научно-фантастичен сериал на всички времена. По време на първоначалното си излъчване, сериалът се слави с богати с въображение истории, креативни нискобюджетни специални ефекти, и новаторска употреба на [[електронна музика]].
Сериалът е утвърден сред критици и публика като един от най-добрите британски сериали, печели [[БАФТА]] за „Най-добра драма“ през 2006 г., както и пет последователни Национални телевизионни награди между 2005 и 2010 г. Вписан е в [[Рекордите на Гинес]] като най-продължителния и успешен научно-фантастичен сериал на всички времена. По време на първоначалното си излъчване, сериалът се слави с богати с въображение истории, креативни нискобюджетни специални ефекти, и новаторска употреба на [[електронна музика]].

Версия от 16:49, 23 ноември 2013

Доктор Кой
Doctor Who
Файл:Doctor Who logo 2012.svg
Доктор Кой
ЖанрФантастика
Създател(и)Сидни Нюман
С. Е. Уебър
Доналд Уилсън
СценарийГлавен сценарист
Стивън Мофат (2010-)
АктьориДоктор
Мат Смит (2010-2013)
Спътник
Джена Колман (2012-)
Начална мелодияРон Грейнър
Делия Дърбишайър
ар. Мъри Голд (2005-)
СтранаВеликобритания
Езиканглийски
Сезони1963-1989
26 сезона + филм (1996)
2005-?
7 сезона
Епизоди798 (106 липсващи)
Продукция
Изпълнителни продуцентиСтивън Мофат (2010-)
Брайън Минчин (2013-)
Времетраене25 минути (1963-1989)
45 минути (2005-)
Различни други
Разпространение
ТВ канал BBC One
Картина1080i HDTV (2009-)
Звук5.1 Surround (2009-)
ИзлъчванеКласически сериал
23.11.1963 - 06.12.1989
Нов сериал
26.03.2005 - настояще
Хронология
Свързани продукцииТорчууд“ (2006-2011)
Приключенията на Сара Джейн“ (2007-2011)
К-9“ (2009-2010)
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Доктор Кой в Общомедия

„Доктор Кой“ (Doctor Who) е британски научно-фантастичен сериал, създаден през 1963 г. от BBC. Сериалът следва приключенията на Времеви лорд - пътуващ във времето, човекоподобен извънземен, познат като Доктора. Той изследва вселената в своя космически кораб ТАРДИС, който изглежда като синя телефонна кабина. Заедно с редица спътници, Доктора се изправя срещу множество врагове, докато се грижи за спасяването на цивилизации и поправянето на несправедливости.

Сериалът е утвърден сред критици и публика като един от най-добрите британски сериали, печели БАФТА за „Най-добра драма“ през 2006 г., както и пет последователни Национални телевизионни награди между 2005 и 2010 г. Вписан е в Рекордите на Гинес като най-продължителния и успешен научно-фантастичен сериал на всички времена. По време на първоначалното си излъчване, сериалът се слави с богати с въображение истории, креативни нискобюджетни специални ефекти, и новаторска употреба на електронна музика.

„Доктор Кой“ е важна част от британската поп култура и вдъхновение за няколко поколения британски телевизионери. Първоначално излъчван между 1963 и 1989 г., сериалът е съживен през 2005 г. след неуспешен ТВ филм от 1996 г. Сериалът се продуцира и снима от BBC Уелс в Кардиф. „Доктор Кой“ отваря врати за спин-оф сериалите „Торчууд“ (2006), „Приключенията на Сара Джейн“ (2007) и „К-9“ (2009). Съществуват и множество пародии и препратки към героя в различни медии, както и безбройни адаптации и продукти.

Единайсет актьори са играли главната роля. Преходът от един актьор към друг е обяснен с регенерация, жизнен процес на Времевите лордове, чрез който Доктора придобива ново тяло и, до известна степен, нова личност. Това се получава, когато той претърпи смъртоносно нараняване. Въпреки че всяко превъплъщение е различно и в няколко случая различните разновидности дори са се срещали, те всички са различни аспекти на един и същи герой.

История

„Доктор Кой“ за първи път се появява по BBC в 17:16:20 ч. UMC на 23 ноември 1963 г.[1][2] Сериалът първоначално бил насочен към семейна аудитория като образователна програма,[3] която използва пътуването във времето, за да изследва научни идеи и известни моменти от историята.[4]

Оригиналните серии се състоят от 26 сезона, излъчени по BBC 1 между 1963 и 1989 г.[5] Причина за неофицалното прекъсване на сериала е загубата на зрителски интерес. Въпреки това, телевизията уверява, че сериалът ще се завърне. През 1996 г. по Fox е излъчен телевизионен филм, но той е неуспешен в САЩ и не успява да създаде основа за нови серии.

През септември 2003 г. (след опити за нов филм) е обявено,[6] че започва продукцията на нов сезон с изпълнителни продуценти сценариста Ръсел Т. Дейвис и ръководителя на BBC Уелс Джули Гарднър. „Доктор Кой“ се завръща по BBC One на 26 март 2005 г. с епизода „Роуз“ след 16-годишно отсъствие. Оттогава са направени седем сезона, както и коледни епизоди всяка година. През 2010 г. Дейвис отстъпва позицията си на главен сценарист и изпълнителен продуцент на Стивън Мофат.[7]

„Доктор Кой“ е изключително популярен във Великобритания сред зрители от всички възрасти.[8][9] Зрителският брой и одобрение не спадат от завръщането на сериала.[10] По думите на Кейтлин Моран от „Таймс“, той е „неразделна част от британското“. Режисьорът Стивън Спилбърг казва, че „светът би бил бедно място без „Доктор Кой“.[11]

Трябва да се отбележи, че новите сезони на сериала са директно продължение на старите, а не римейк или нова разработка. Доказателство за това са нови епизоди, в които има препратки към и дори кадри от старите.

Епизоди

Главният сценарист и изпълнителен продуцент Стивън Мофат

През първите 26 сезона всеки епизод представлява част от по-голяма история (серия), като на история се падат между 4 и 6 епизода (3-4 по-късно). Някои от тези истории са обединени от сюжетна нишка.

Сериалът е замислен с образователна цел и е насочен към семейна аудитория. Излъчва се в ранните съботни вечери. Първоначално се редуват сюжети от миналото, които запознават зрителите с историята, със сюжети от бъдещето или космоса, които служат за запознаване с науката. Научно-фантастичните истории в последствие надделяват над историческите и последните се използват само като фон на първите.

От многото сценаристи на сериала Робърт Холмс е най-плодотворен творчески, а Дъглас Адамс става най-известен извън сериала, благодарение на успеха на „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

Новите сезони на сериала се състоят от по 13 45-минутни епизода, придружени от едночасов коледен епизод. Епизодите са предимно самостоятелни, като някои истории се състоят от два поредни епизода. Всички епизоди са слабо обединени от обща сюжетна нишка, която се разплита на края на сезона. В редки случаи, редовните епизоди могат да бъдат и по-дълги.

През 2009 г. вместо пълен сезон е излъчена поредица от специални епизоди, причина е натоварения график на Дейвид Тенант. Седми сезон е разделен между 2012 и 2013 г. поради бюджетни проблеми. Съществуват няколко миниепизода с дължина 5-10 минути, част от които създадени в подкрепа на благотворителни организации като Children in Need и Comic Relief.

От 2009 г. насам всички епизоди са заснети и се излъчват в HD. Епизодът за 50-годишнината на сериала ще се излъчва в някои британски кина под формата на пълнометражен 3D филм, със специалното участие на Дейвид Тенант и Били Пайпър.

Голямо количество от ранните епизоди на сериала е заличено през 70-те поради тогавашната политика на телевизията. 106 (от 253) епизода с първите два Доктора от първите шест години на сериала все още липсват. От тези епизоди са съхранени само снимки и кратки записи. Направени са опити за възстановка на някои от тях.

Герои

Доктора

Мат Смит играе Единадесетия Доктор

Доктора първоначално е обвит в мистерия. Всичко, което се знае за него в началото е, че той е свръхинтелигентен ексцентричен извънземен пътешественик, който се бори срещу несправедливостите и изследва времето и пространството в несигурна машина на времето, наречена ТАРДИС (акроним на „Времеви и относителни измерения в Космоса“), която е по-голяма отвътре отколкото отвън. Първоначално заплашителния на вид Доктор бързо се превръща в по-приятна личност. Разкрито е, че той бяга от собствения си народ, Времевите лордове от планетата Галифрей.

Като Времеви лорд Доктора е способен да се регенерира, за да избегне смъртта. Този елемент е въведен през 1966 г., когато се налага Първия доктор Уилям Хартнел да напусне сериала, и продължава да се използва оттогава при смяната на главната роля. Според някои епизоди Доктора може да се регенерира само 12 пъти, но това вероятно подлежи на промяна. Към момента Доктора е претърпял общо 10 (официални) регенерации, като всяка от тях, въпреки че е уникална, се състои от същото съзнание, спомени, опит и общи черти на характера.

По-долу са единствените канонични лица на Доктора. Джон Хърт влиза в ролята на мистериозния Военен Доктор.

Доктор Актьор Период
Първи Доктор Уилям Хартнел 1963–66
Втори Доктор Патрик Троутън 1966–69
Трети Доктор Джон Пъртуий 1970–74
Четвърти Доктор Том Бейкър 1974–81
Пети Доктор Питър Дейвисън 1981–84
Шести Доктор Колин Бейкър 1984–86
Седми Доктор Силвестър МакКой 1987–89
Осми Доктор Пол МакГан 1996
Девети Доктор Кристофър Екълстън 2005
Десети Доктор Дейвид Тенант 2005–10
Единайсти Доктор Мат Смит 2010–13
Дванайсти Доктор Питър Капалди 2013–

Спътници

Джена Колман играе Клара Озуолд

Доктора почти винаги споделя приключенията си с до трима спътници, и от 1963 г. насам повече от 35 актьори са играли подобни роли. Първите спътници на първия Доктор са внучката му Сюзан Форман (Карол Ан Форд) и нейните учители Барбара Райт (Жаклин Хил) и Иън Честъртън (Уилям Ръсел). Единствената история от оригиналния сериал, в която Доктора пътува сам е „Смъртоносният убиец“. Сред известните спътници от оригиналния сериал са Романа, Времева дама; Сара Джейн Смит (Елизабет Слейдън); и Джо Грант (Кейти Манинг).

От драматична гледна точка, спътниците предоставят герои, с които зрителите могат да се асоциират, и служат за задълбочаване на историята, извличайки обяснения от Доктора и предизвиквайки неприятности, с които Доктора да се справя. Доктора постоянно се сдобива с нови спътници и губи старите; понякога те се връщат вкъщи или намират нови каузи – или любов – на светове, посетени от тях. Някои умират с течение на сериала. Спътници са обикновено човеци или човекоподобни извънземни.

В подновения сериал от 2005 г., Доктора по дефиниция пътува с един спътник, докато други често се включват по-късно в сериите. Спътници на Деветия и Десетия Доктор са Роуз Тайлър (Били Пайпър), Марта Джоунс (Фрийма Агйеман) и Дона Нобъл (Катрин Тейт). Спътници на сегашния Доктор са Ейми Понд (Карън Гилън) и Клара Озуин Озуолд (Джена-Луис Колман).

Спътници, появяващи се по-рядко, например за няколко епизода вместо за цял сезон, са Мики Смит (Ноел Кларк), Рори Уилямс (Артър Дарвил), Ривър Сонг (Алекс Кингстън) и капитан Джак Харкнес (Джон Бароуман). От 2005 г. насам, спътници от стария сериал са се завръщали и в новия. Сара Джейн Смит е първата от тези, завърнала се през 2005 г., и продължила с участия в спин-офа „Приключенията на Сара Джейн“. Други спътници също са се появявали в този и други спин-офи, включително Джо Грант, К-9 и Бригадир Летбридж-Стюарт. Върху героя Джак Харкнес е базиран спин-оф сериалът „Торчууд“, в който участва и Марта Стюарт.

„Доктор Кой“ в България

В България сериалът започва излъчването си с първия сезон (2005) от „новите серии“ на 25 април 2009 г. по Diema 2, всяка събота и неделя от 21:00, като е дублиран на български. Дублажът е на студио Медиа линк. Ролите се озвучават от артистите Петя Миладинова, Милена Живкова, Ася Рачева, Радослав Рачев и Александър Воронов.

На 6 април 2010 г. сериалът, анонсиран като „Доктор Ху“, започва излъчване по AXN Sci-Fi България, отново от 1-ви сезон (2005). Излъчва се със субтитри на български, в които заглавието е преведено като „Доктор Кой“, а името TARDIS — като „ВОИК“. Излъчени са първите четири сезона, включително седемте филма с Дейвид Тенант (Десетия Доктор), след което са повторени няколко пъти. На 4 октомври 2011 г. започва излъчването на петия сезон, след който е излъчен коледния филм с Мат Смит от 2010 г. „Коледна песен“, а в началото на 2012 г. отново са повторени от 1-ви до 5-и сезон.

Вижте също

Източници

  1. Howe, Stammers, Walker (1994), p. 54
  2. An Unearthly Child // BBC, 16 August 2012.
  3. Howe, Stammers, Walker (1992), p. 3.
  4. Howe, Stammers, Walker (1992), p. 3.
  5. Deans, Jason. Doctor Who makes the Grade // The Guardian. London, 21 June 2005. Посетен на 4 February 2007.
  6. Gibson, Owen. Doctor Who returns to BBC1 screens // The Guardian. London, 26 September 2003. Посетен на 20 January 2012.
  7. Doctor Who guru Davies steps down // BBC News, 20 May 2008. Посетен на 20 May 2008.
  8. Clark, Anthony. Doctor Who (1963–89, 2005–) // Screenonline. Посетен на 21 March 2007. The science fiction adventure series Doctor Who (BBC, 1963–89) has created a phenomenon unlike any other British TV programme.
  9. Tulloch, John. Doctor Who // Museum of Broadcast Communications. Посетен на 21 March 2007. The official fans have never amounted to more than a fraction of the audience. Doctor Who achieved the status of an institution as well as a cult.
  10. Pettie, Andrew. Casting Matt Smith shows that Doctor Who is a savvy multi-million pound brand // The Daily Telegraph. London, 4 January 2009. Посетен на 4 January 2009.
  11. Dowell, Ben. Edinburgh TV Festival 2008: don't rule out Doctor Who feature film, says Steven Moffat // The Guardian. London, 23 August 2008. Посетен на 23 August 2008.

Външни препратки

Стари официални сайтове:

Справочници: