Одесос (район): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:Q11292057
Ред 16: Ред 16:
[http://varna-odesos.com Официален сайт]
[http://varna-odesos.com Официален сайт]


[[Категория: Райони на Община Варна]]
[[Категория:Район Одесос| ]]

Версия от 17:01, 15 декември 2013

Възрожденска къща
в Стара Варна

Район "Одесос" е един от районите на Община Варна с население 82784 души, определен от Народното събрание според Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове[1]. Кмет е Георги Недев от ГЕРБ.

Разположен е в централната част на Варна и включва центъра на града и кв. Христо Ботев. Намира се в историческата част на морската столица и в него постоянно се откриват исторически находки [2]. Районът е известен със своите археологически и културни паметници, като Римските терми, най-старите черкви в региона "Св. Богородица", "Св. Атанасий" и морския храм "Св. Никола", както и шест музея: Варненски археологически музей, Военно-морски музей, Къща-музей на Георги Велчев, Музей за нова история, Музей на Възраждането и Етнографски музей. Сред културните забележителности на района са и Военният клуб и Фестивалният и конгресен център, Варненската опера и театър, както и кукленият театър.

В района са построени множество основни училища и няколко гимназии, сред които Хуманитарна гимназия "Константин Преславски", природоматематическата гимназия и средното училище по изкуствата. На територията му се намират няколко поликлиники и Първа градска болница.

В него са седалищата на Варненската и преславска митрополия, Община Варна, Областната управа, Регионалната дирекция на полицията, Българския военноморски флот и Адмиралтейството, както и на Българския морски флот.

Шаблон:География-мъниче

Източници

Официален сайт