Владислав Варненчик (район)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Владислав Варненчик.

Високо жилищно строителство в района

„Владислав Варненчик“ е район на Община Варна.

Създаден е от Народното събрание със Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове[1]. Кмет е Неделчо Михайлов от "Движение Нашият град". Има население 48 740 души.

Разположен е в подножието на Франгенското плато на мястото на селището Пашакьой, основано от тракийски бежанци, които бягат в свободна Южна Добруджа заради решенията на Берлинския договор. Селото след 1934 г. е преименувано на Владиславово в чест на крал Владислав III Ягело, който на това място дава живота си за свободата на България. По-късно се разраства и между него и Варна са построени 2 големи жилищни комплаксаа - „Владислав Варненчик“ и „Кайсиева градина“.

Районът има 2 квартала (с общ пощенски код 9023):

  • „Владиславово“ - с микрорайони „Владислав Варненчик I“ (блокове с номера от 1 до 36), „Владислав Варненчик III“ (блокове с номера от 301 до 309), „Владислав Варненчик IV“ (блокове с номера от 401 до 408);
  • „Кайсиева градина“ (блоковете са построени върху поле с изсечена кайсиева градина) - с микрорайон „Владислав Варненчик II“ (блокове с номера от 201 до 230).

Според преброяването през 2001 г. най-голям е делът на младите хора на възраст от 20 до 29 години - 9080 души, а естественият прираст на населението на района за същия период е положителен.

На бул. „Ян Хунияди“ се намира Парк-музей „Владислав Варненчик“, където са изложени документални материали за походите и битката при Варна, картини и скулптури, рицарски доспехи и мечове, както и други оръжия, гербове и знамена. Днес в района работят над 300 търговски обекта, обекти за услуги и заведения за хранене и развлечения.

В североизточната част на квартала се намира депото за твърди отпадъци, сметище, наречено от Община Варна "Рекултивация на нарушен терен". Струпаните в подножието на Франгата огромни маси пръст, бетон и др. строителни отпадъци създават опасност от сриване на свлачищния терен на района. Тежкотоварните камиони, извозващи отпадъците, рушат неукрепения път до сметището, разнасят кал, прах и пепел, създават условия за тежки произшествия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт