Тамили: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м форматиране: 7x тире, интервал (ползвайки Advisor.js)
Редакция без резюме
Ред 23: Ред 23:


== Култура ==
== Култура ==
Около 88% от тамилите са [[Индуизъм|индуси]]. Християните (преобладаващо католици) и мюсюлманите са съответно 5.5% и 6%. Мнозинството от тамилите говори на [[тамилски език]], вторият по популярност роден език сред тях е [[урду]].
Около 88% от тамилите са [[Индуизъм|индуисти]]. Християните (преобладаващо католици) и мюсюлманите са съответно 5.5% и 6%. Мнозинството от тамилите говори на [[тамилски език]], вторият по популярност роден език сред тях е [[урду]].


Бойните тамилски изкуства са широко разпространени в южна Индия и тамилските емигрантски общности, като най-популярното сред тях е [[силамбам]].
Бойните тамилски изкуства са широко разпространени в южна Индия и тамилските емигрантски общности, като най-популярното сред тях е [[силамбам]].

Версия от 12:13, 2 септември 2016

Тамили
Общ бройоколо 77 000 000
По места Индия: 60 793 814 (2001)

 Шри Ланка: 3 092 676 (2001)
 Малайзия: 2 100 000 (2007)
 Канада: 200 000 (2007)

 Сингапур: 111 000 (1993)
Езиктамилски
Сродни групидравиди
Тамили в Общомедия

Тамилите са народ в южна Азия населяващи предимно Тамил Илам (Шри Ланка) и Тамил Наду (Индия). Говорят на тамилски език.

История

Първите тамилски държави датират още от 3 век п.н.е. Династиите Чера, Чола, Пандя и Палави. Земеделието (ориз, памук, чай) и морската търговия са основните занаяти през древността. Съществуват данни, че тамилските търговци са търгували и с Древен Рим. Голямо количество римски монети са открити при разкопки в Карур и Арикамеду.

Разцвета на тамилите достига през 10-12 век при династията Чола, която основава общирна империя, заемаща цяла южна Индия, Шри Ланка и големи части от Тайланд, Мианмар, Камбоджа, Лаос и Индонезия.

От края на 18 век се установява британско управление над всички тамилски територии. Британците изпращат много тамили като наеми работници в отдалечени части на Британската империя като Южна Африка, Фиджи, Мавриций и Малака. И днес в тези страни има голямо тамилско малцинство.

Култура

Около 88% от тамилите са индуисти. Християните (преобладаващо католици) и мюсюлманите са съответно 5.5% и 6%. Мнозинството от тамилите говори на тамилски език, вторият по популярност роден език сред тях е урду.

Бойните тамилски изкуства са широко разпространени в южна Индия и тамилските емигрантски общности, като най-популярното сред тях е силамбам.

Известни тамили