Сиамски крокодил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сиамски крокодил
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
(без ранг):Архозавроморфи (Archosauromorpha)
(без ранг):Архозаври (Archosauria)
(без ранг):Псевдозухии (Pseudosuchia)
разред:Крокодили (Crocodilia)
семейство:Крокодилови (Crocodylidae)
род:Същински крокодили (Crocodylus)
вид:Сиамски крокодил (C. siamensis)
Научно наименование
Schneider, 1801
Разпространение
Сиамски крокодил в Общомедия
[ редактиране ]

Сиамският крокодил (Crocodylus siamensis) e сладководен крокодил, обитаващ Югоизточна Азия. До неотдавна се смятало, че това е един от подвидовете на новогвинейския крокодил (Crocodylus novaguineae), заедно с класифицирания като втори подвид филипински крокодил. Изследвания на учени-зоолози обаче са установили, че това са 3 напълно различни вида – новогвинейски крокодил, сиамски крокодил и филипински крокодил. Доказателство за това са някои разлики в ДНК на трите вида.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Сиамският крокодил живее изцяло в сладки води. Среща се край реките, езерата и блатата в Мианмар, Тайланд, Лаос, Виетнам, Камбоджа и на остров Борнео. Прехранва се с риби, земноводни, птици, различни влечуги и бозайници.

Достига полова зрялост на 10 – 14 години. Женската снася между 20 и 50 яйца, които пази от хищниците в продължение на 80 дни, след който период се излюпват малките.

Размери[редактиране | редактиране на кода]

Сиамският крокодил обикновено достига дължина до 3 м, рядко се срещат по-големи индивиди.

Популация[редактиране | редактиране на кода]

Сиамският крокодил е записан в световната червена книга на защитените видове като застрашен от изчезване вид. Липсват точни данни за популацията, но като цяло тя е ниска. В последните години обаче, благодарение на природозащитните организации, броят на сиамските крокодили се възстановява. Те обаче са изправени пред сериозен проблем – заради изсичането на горите ареалът на вида се стеснява.

За сравнително стабилна може да се определи само популацията в някои части на остров Борнео, докато тази на п-в Индокитай и най-вече в Камбоджа, където са останали под 800 индивида, е пред изчезване. Успех има природозащитната дейност в Тайланд, където вече живеят около 3000 сиамски крокодила.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Crocodylus siamensis (Schneider, 1801). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)