Франц Бабингер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франц Бабингер
Franz Babinger
германски ориенталист
Роден
Починал
23 юни 1967 г. (76 г.)

Националност Германия
Учил вМюнхенски университет
Научна дейност
Областлингвистика, история, тюркология, османистика
Работил вМюнхенски университет
Берлински университет
Букурещки университет
Яшки университет

Франц Бабингер (на немски: Franz Babinger) е германски историк-ориенталист и един от пионерите на специалността тюркология.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 януари 1891 г. във Вайден, Бавария. До началото на Първата световна война учи индология в Мюнхенския университет. По време на войната пребивава в Близкия изток, където е и офицер за свръзка към щаба на Мустафа Кемал Ататюрк. От 1922 е университетски преподавател и професор в Берлин.

През 30-те години на 20 век пребивава в Румъния, където преподава в университетите в Букурещ и Яш. Завръща се в Западна Германия през 1948 г., когато поема новосформираната катедра „История и култура на Близкия изток и тюркология“ в Мюнхенския университет. Пенсионира се през 1958 г.

Франц Бабингер е член на редица научни сдружения по света, сред които Баварската академия на науките в Мюнхен, Академията на науките в Гьотинген. Дописен член на Хърватската академия на науките и изкуствата от 1931, и неин член-кореспондент от 1953 г.

Умира на 23 юни 1967 година в Драч, Албания, на 76-годишна възраст.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Франц Бабингер е един от най-видните османисти в света, който със своя научен интерес и проучвания на историята на Османската империя през 15 и 16 век допринася неимоверно за развитието на тюркологията. Автор е на стотици статии и няколко книги, както и на биография на Мехмед Завоевателя от 1953 г., която е преведена на много езици и оценена изключително високо като исторически труд.

Франц Бабингер е автор на 122 статии за издадената в Лайден (Холандия) „Енциклопедия на исляма“. Особено ценни са неговите проучвания и публикации на исторически източници от османско време.

Избрана библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Die Geschichtsschreiber der Osmanen und ihre Werke. Leipzig 1927
  • Dalmatien und die Adria. Handbuch für Reisende von Karl Baedeker. Karl Baedeker, Leipzig 1929 – Abschnitt über Albanien, S. 227 – 250
  • Mehmed der Eroberer und seine Zeit. Weltenstürmer einer Zeitenwende. München 1953
  • Aufsätze und Abhandlungen zur Geschichte Südosteuropas und der Levante. 2 Bände, München 1962/66

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Hans-Joachim Kißling, Babinger, Franz. In: Biographisches Lexikon zur Geschichte Südosteuropas. Band 1. München 1974, S. 117