Хауса (език)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хауса
Harshen Hausa
СтранаГана, Нигер, Нигерия, Бенин, Камерун, Того, Кот д'Ивоар, Судан
РегионЗападна Африка
Говорещи46 874 100
Писменостлатиница, арабска азбука
Систематизация по Ethnologue
-Афро-азиатски
.-Чадски
..-Западночадски
...→Хауса
Официално положение
Официален в Гана(национален статут)
Нигер(национален статут)
Нигерия
Кодове
ISO 639-1ha
ISO 639-2hau
ISO 639-3hau

Районите в Нигер и Нигерия, където се говори основно хауса.
Хауса в Общомедия

Хауса (самоназвание: Harshen Hausa, هَرْشَن هَوْسَ‬) е чадският език с най-голям брой говорещи. Майчин език е за около 46 милиона души и е втори език за около 20 милиона.[1]

Езикът е присъщ за народа хауса, една от най-големите етнически групи в Централна Африка. Говори се основно в южните части на Нигер и северните части на Нигерия. Развил се е в лингва франка в по-голямата част от Западна Африка за търговски цели.

Географско разпределение[редактиране | редактиране на кода]

Говорещите хауса като майчин език живеят най-вече в Нигер, Нигерия и Чад. В Западна Африка е език на търговията (Бенин, Гана, Камерун, Того, Кот д'Ивоар), както и в някои части на Судан.

Диалекти[редактиране | редактиране на кода]

Източните диалекти на хауса включват: дауранчи в Даура, кананчи в Кано, баусанчи в Баучи, гударанчи в Катагун и части от Борно и хадеджанчи в Хадеджия.

Западните диалекти на хауса включват: сакватанчи в Сокото, катсинанчи в Катсина, ареванчи в Гобир и части от Кебби и Замфара и курхваянчи в Курфей (Нигер).

Северните диалекти на хауса включват: арева и аревачи.

Зазаганчи в Зазау е най-големият южен диалект на хауса.

Стандартните диалекти са дауранчи и кананчи.

Западните и източните диалекти на хауса, курхваянчи, дарагарам и адерава, представляват традиционната северна граница на местните общества на хауса. Те се говоря в най-северните райони на Сахел и средносахарските райони в западните и централните части на Нигер. Докато са взаимно разбираеми с другите диалекти, най-северните диалекти имат малки граматически и лексикални разлики, поради честия им контакт с туарегите и народа джерма. Тези диалекти са атонални. Тази връзка между атоналността и географското местоположение не се ограничава само до хауса, а се наблюдава и у други северни диалекти на съседните езици.

Ганайският диалект на хауса (гаананчи), който се говори в Гана, Того и западната част на Кот д'Ивоар, е отделен западен диалект с налични адекватни лингвистични и медийни ресурси.[2] По-малки диалекти се говорят от неизвестен брой хора още на запад в изолирани части от Буркина Фасо и Мали, но съществуват много малки лингвистични ресурси и изследвания за тях.

Гаананчи образува отделна група от останалите западни диалекти на хауса, тъй като попада извън границата на областта с хауса мнозинство, и обикновено се познава по употребата на c вместо ky и j вместо gy. Той е повлиян от езиците зарма, гур, диула и сонинке.

Хауса се говори и в различни части на Камерун и Чад, където представлява смес от северните диалекти в Нигерия и Нигер. Арабският също има голямо влияние върху разговорния хауса в тези райони.

В Западна Африка, употребата на хауса като лингва франка е породила особено произношение на езика, което се различава значително от коренното произношение. Съществуват и няколко форми на пиджин. Бариканчи се е използвал в миналото от колониалната армия на Нигерия.

Писменост[редактиране | редактиране на кода]

Към 19 век хауса се изписва с модифицирана арабска азбука – аджам.[3] След 1930-те години е въведена латиницата от британските колониални власти. В Нигерия литературния език се основава на диалекта кананчи, докато в Нигер все още няма стандартизиран писмен език.

Латиница Аджам МФА Латиница Аджам МФА Латиница Аджам МФА
A a ـَ, ـَا /a/, /a:/ I i ـِ, ـِى /i/, /i:/ Sh sh ش /ʃ/
B b ب /b/ J j ج /(d)ʒ/ T t ت /t/
Ɓ ɓ ب, ٻ /ɓ/ K k ك /k/ Ts ts ط ,ڟ /(t)sʼ/
C c ث /tʃ/ Ƙ ƙ ك ,ق /kʼ/ U u ـُ, ـُو /u/, /u:/
D d د /d/ L l ل /l/ W w و /w/
Ɗ ɗ د, ط /ɗ/ M m م /m/ Y y ی /j/
E e تٜ, تٰٜ /e/, /e:/ N n ن /n/ Ƴ ƴ (ʼY ʼy) /ʔʲ/
F f ف /ɸ/ O o ـُ, ـُو /o/, /o:/ Z z ذ ,ز /z/
G g غ /ɡ/ R r ر /r/, /ɽ/ ʼ ع /ʔ/
H h ه /h/ S s س /s/

Буквата ƴ се използва само в Нигер. В Нигерия вместо нея се използва ʼy.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hausa // Ethnologue. Посетен на 16 август 2018.
  2. On Language and Development in Africa: The Case of Ghana // Архивиран от оригинала на 2021-02-07. Посетен на 2019-02-18.
  3. Saudi Aramco World : From Africa, in Ajami