Анри I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анри I
крал на Франция
Анри I 
Роден: 4 май 1008
Реймс, Франция
Починал: 4 август 1060
Витри, Франция

Анри I e крал на Франция от 1031 до 1060 г., трети поред от династията на Капетингите. Анри е роден в Реймс през 1008 г. и е син на Робер II. Коронясан е на 14 май 1027 г., още преди смъртта на баща си, но се възкачва на престола чак от 1031 г.

Царуването на Анри, подобно на предшествениците му, е господствано от териториални борби, включително и въстание на по-младия му брат Робер. В началото на управлението си, той помага на своя племенник Гийом Нормандски (бъдещия крал на Англия Уилям Завоевателя) срещу неговите васали, за да си спечели съюзник в негово лице. През 1047 г. Анри I осигурява властта на Гийом в Нормандия след победа срещу неговите васали в битката при Каен.

Няколко години по-късно Гийом, който е братовчед на английския крал Едуард Изповедника, се жени за дъщерята на графа на Фландрия. Могъществото на нормандския херцог нараства и Анри започва да се бои от него. През 1054 и 1058 г. Анри се опитва да завладее Нормандия, но е победен от Гийом. Въпреки това на тридесетгодишнината от царуването му властта на Анри достига своя връх. От 1016 до 1032 Анри е херцог на Бургундия, но в името на мира е принуден да отстъпи херцогството на брат си Робер. Крал Анри I умира на 4 август 1060 във Витри и е погребан в базиликата в Сен Дени. Наследен е на трона от сина си Филип I , който тогава е на 7 години. Първите 6 години от царуването на Филип са под регентството на неговата майка Анна Киевска.