Робер II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Робер II (Франция))
Направо към: навигация, търсене
Робер II
крал на Франция
Робер II 
Роден: 27 март 972
Орлеан,Франция
Починал: 30 юли 1031
Мелюн, Франция

Робер II (972-1031) е син на Хуго Капет. Крал на Франция (996-1031), втори от династията Капетинги

На 30 декември 987 г. баща му Хуго го коронясва за крал, за да е сигурен, че след смъртта му ще го наследи именно той, а не избран от аристокрацията претендент. Според същия обичай на френските крале самият Робер, след като става крал, определя за свой наследник сина си Юго Магнус, но той умира скоро и наследник на короната става втория му син Анри I.

Кралството, което Робер наследява, не е голямо. Затова винаги щом е имало свободно феодално владение, той е предявявал претенции към него и дори е водел дела. През 1003 г. нашествието му в Бургундия се осуетява и чак през 1016 г. с подкрепата на църквата той става херцог на Бургундия.

Робер има три брака. Първият е сключен под натиска на баща му през 988 г. с Розала Италианска, дъщеря на краля на Италия Беренгер II. Тя е останала вдовица от предишния си брак, освен това е значително по-възрастна от него. Бракът им е бездетен и през 992 г. Робер се разделя с нея.

Следва втори брак с братовчедка му Берта Бургундска, която по майчина линия е внучка на крал Луи IV. Робер е лудо влюбен в Берта, но този брак се оказва проблемен поради неодобрението на църквата, която не дава разрешение заради роднинството на двамата съпрузи. Въпреки това бракът е сключен в края на ноември или началото на декември 996 г., след смъртта на Хуго Капет, който също се обявява против този брак. Заради неподчинението си Робер е отлъчен от църквата през пролетта на 997 г. от папа Григорий V. Въпреки това Робер остава с Берта чак до 1003 г., (вероятно една от причините за раздялата е, че тя не успява да му роди наследник, тъй като от брака им се появява на бял свят само едно мъртвородено дете) и се жени същата година за Констанс д`Арл, от която има седем деца.

Известно е, че въпреки проблемите си с църквата, Робер е пламенен католик, което потвърждава и неговият прякор - "Набожния". Същевременно за него се е знаело, че не е толерирал еретиците и сурово ги е наказвал. Кралят е бил известен и с музикалната си дарба, композирал е мелодии.

Набожният Робер има малцина приятели и много врагове, вкл. и част от синовете му. Първородният му син Юго Магнус умира, докато се бунтува срещу баща си. Скоро и останалите му синове въстават срещу него. Армията на краля е победена и той отстъпва към Париж. Робер умира по време на войната срещу синовете си на 30 юли 1031 г. в Мелюн. Погребан е до третата си жена Констанс в базиликата Сен Дени. Наследен е от втория си син от брака с Констанс Анри I.