Гипс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гипс
Общи
Формула
(повтаряща се единица)
CaSO₄·2H₂O
Класификация на Щрунц7.CD.40
Характеристики
Твърдост по Моос2
Цвят на чертатабяло
Плътност2,32 g/cm³
Гипс в Общомедия
Гипсови кристали

Гипсът е много мек минерал, дихидрат на калциевия сулфат с химична формула CaSO4·2H2O.[1] Думата гипс произлиза от гръцката дума γύψος (gypsos).[2] Кристалната разновидност на гипса се нарича селенит, а зърнестата – алабастър.

При нагряване от 107 до 170 °C двухидратният гипс преминава в полихидратен гипс и добива свойството да свързва. От 200 до 250 °C той губи още от намиращата се в него вода и увеличава още свойството да свързва. При 400 °C той напълно губи кристализационната вода и губи свойството да свързва. Получава се т. нар. „мъртъв“ гипс с формула CaSO4, познат като анхидрит. Нагрят над 800 °C той отново придобива свойството да свързва.

Гипсът намира широко приложение в строителството (като материал за мазилка, гипсокартон, гипсофазер и др.), в земеделието, текстилната и хартиената промишленост, в медицината. Най-големите производители на гипс в света са САЩ, Канада, Франция, Италия и Великобритания. Находищата му са седиментогенни и изветрителни.

В България от 1965 г. природен гипс се добива и от него се произвежда печен гипс единствено в с. Кошава край гр. Видин от фирмата „ГИПС“ АД. Подземният рудник за добив на природен гипс е с дълбочина 300 m. Добивът се осъществява с пробивно-взривни работи, товаренето на отбития материал – с челни товарачи, а извозването до шахтите – със самосвали. Височината на добивните камери е 10 – 12 m при широчина 7 m. Отработените камери се запълват хидравлично с пясък от р. Дунав. Годишният добив на суров гипс е около 150 – 180 хил. t.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Добив, приложения и характеристики на гипса - Гипс АД // gips-ad.com. Посетен на 2021-12-11. (на английски)
  2. гипс // Речник на българския език. Институт за български език. Посетен на 12 март 2024.

Литература[редактиране | редактиране на кода]