Джаред Даймънд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джаред Дайъмънд
Jared Diamond
Jared diamond.jpg
Роден
Местожителство САЩ
Гражданство Флаг на САЩ САЩ
Професия професор, еколог, еволюционен биолог, физиолог, биогеограф
Работил в Калифорнийски университет
Алма матер Кеймбриджки университет
Награди Пулицър (1998)
Национален медал за наука на Сащ (1999)
Джаред Дайъмънд в Общомедия

Джаред Мейсън Дайъмънд (на английски Jared Mason Diamond, роден на 10 септември 1937) е американски еволюционен биолог, физиолог и биогеограф. Известен е с книгата си, спечелила награда Пулицър „Пушки, вируси и стомана“ (Guns, Germs and Steel) (1998), която изследва географските, културни, природни и технологични фактори, които са довели до доминиращата позиция на Европейската култура в света.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джаред Дайъмънд е роден в Бостън. Баща му е лекар, а майка му — учителка, музикантка и филоложка. След обучение по лабораторна биология, през 1966 г. той става професор по физиология в Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (УКЛА). Още преди да навърши 30 години той прави и втора паралелна кариера в областта на екологията и еволюцията на птиците в Нова Гвинея и ръководи няколко експедиции в Нова Гвинея и близките острови. След 50-тата си година Даймънд постепенно прави трета кариера в областта на историята на околната среда и става професор по география и здравеопазване и околна среда в УКЛА — сегашната му позиция.

Дайъмънд е известен като автор на няколко популярни книги, които съчетават антропология, биология, лингвистика, генетика и история. Въпреки че Дайъмънд е заклет противник на генетичните аргументи за расовите различия, сред неговите ранни работи има статия със заглавие „Етнически различия: Вариация в големината на човешките тестиси“, в която той изследва корелациите между възможните расови различия в големината на тестикулите и хормоналните нива и твърди, че големината на тестикулите и хормоналните нива са най-високи сред населението на Африка и най-ниски в Източна Азия с населенията, съставени от представители на бялата раса помежду им.

В книгата си Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (2004) Дайъмънд изследва какво е предизвикало загиването на някои от великите цивилизации от миналото и разсъждава какво може да научи съвременното общество от техните съдби. Книгата е препоръчвана от политолога Евгений Дайнов за всеки, който се занимава с предприемачество и рискува да жертва природната среда в своите проекти.[1]

Даймънд говори множество чужди езици. Той е член на Американското философско дружество, Американската академия за изкуства и науки и Национална академия на науките на САЩ. Също така е регионален директор на WWF за САЩ.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Статии[редактиране | редактиране на кода]

  • Curse and Blessing of the Ghetto (March 1991) Discover, pp. 60-65

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Евгений Дайнов, „Когато краставата жаба спре да кряка“, в. „Труд“, 15 юни 2011 г.
  2. Цветан Цветанов, „Цивилизациите между апогея и упадъка“, рец. във в. „Монитор“, 18 август 2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]