Джеймс Клавел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джеймс Клавел
британски писател
Роден: 10 октомври 1924
Сидни, Австралия
Починал: 7 септември 1994
Швейцария

Джеймс Клавел (Чарълз Едмънд Дьо Мареск Дьо Клавел) е писател и филмов сценарист, известен със своите романи „Шогун“ и „Цар Плъх“, и филми като „Голямото бягство“ от 1963 г.

Клавел е роден в Сидни, Австралия през 1924 г. Баща му е офицер в Британската кралска армия, поради това Клавел е бил отгледан на много различни места влизащи в Общността на нациите. През 1940 г. той се записва в Британската кралска артилерия и е изпратен в Малайзия да се сражава с японците. При обстрел е ранен и изпратен в японски военнопленически лагер на индонезийския остров Ява. По-късно е преместен в затвора Чанги, близо до Сингапур. Тези събития залягат в основата на първия му роман „Цар Плъх“, публикуван през 1962 г.

През 1946 г. е издигнат в ранг капитан, но катастрофа с мотор слага край на военната му кариера. Записва се в Бирмингамския университет и там се запознава с Април Страйд (актриса), по-късно през 1951 г. се жени за нея. Чрез нея се запознава с филмовата индустрия, и развива желание да стане режисьор . През 1953 г. заедно със семейството си се премества в Ню Йорк, където работи в телевизията, впоследствие заминава за Холивуд. Накрая успява да се утвърди като сценарист с филми като Полетът („The Fly“) и Тутси („Tutsi“). Ко-продуцира класическия филм Голямото бягство, („The Great escape“). До 1959 г. той вече сам продуцира и режисира филми.

През 1963 г. той получава американско гражданство. Умира в Швейцария през 1994 г. от удар, последван от рак.

Азиатската сага[редактиране | edit source]

След публикуване на Цар Плъх през 1962 г., Клавел се връща към романите с Тай-Пан през 1966 г., чието действие се развива в периода на откриване на Хонконг през 1840 г. Тай-Пан се превръща в модел за следващите романи на Клавел. Шогун , публикувана през 1975 г. се превръща в най-известната му книга. Чрез Търговска къща той съединява първите две напълно различни книги като споменава герои, семейства или предци на тези семейства от предходните романи в сегашния. „Шогун“ и „Търговска къща“ впоследствие са екранизарани. Вихрушка, неговият следващ роман, описващ Иранската революция от 1979 г. Гай-Джин, публикувана малко преди смъртта му, връща действието към 1860 г. Една от главните връзки в тази сага е историята на фамилия Струан, търговска компания, прототип на съществуващата Jardine Matheson.

Заедно тези романи са известни с името Азиатската сага. Основната тема свързваща тези книги е срещата на западната цивилизация с Изтока. Самият Клавел признава, че се възхищава на азиатските култури по техните собствени критерии, без да гледа на нея през очите на човек от Запада. Той често твърди, че Западът има много да се поучи от Изтока.

Неговите герои са главно западняци (най вече британци) дошли в Азия с търговски намерения. Самият Клавел вярва в ползата от свободната търговия между нациите, виждайки я не като експлотация, а като събиране на различни култури чрез свързването им с общи интереси. Поради това и в работите му се забелязва известна доза анти-империализъм.

Произведения[редактиране | edit source]

Азиатската сага[редактиране | edit source]

Други[редактиране | edit source]

  • The Children's Story (1980)
  • The Art of War, превод на известната книга на Сун Дзъ (1983)
  • Thrump-O-Moto (1986)
  • Escape (1994)

Външни препратки[редактиране | edit source]