Естествени спътници на Марс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Цветна снимка на Фобос Цветна снимка на Деймос
Цветна снимка на Фобос
Цветна снимка на Деймос

Марс има два естествени спътника, Фобос и Деймос,[1] за които се предполага, че са прихванати астероиди.[2]

Гледан от повърхността на Марс близо до екватора му, Фобос е едва 1/3 от големината на земната Луна. Ъгловият му диаметър е между 8' и 12'. Ще изглежда още по-малък, ако се наблюдава по-далече от Марсианския екватор, а ако се наблюдава от Марсианските полярни шапки, ще е напълно невидим (винаги зад хоризонта).

Деймос изглежда като много ярка Звезда и има ъглов диаметър 2'. Ъгловият диаметър на Слънцето гледан от Марс ще е 21'. Така няма пълни слънчеви затъмнения на Марс, защото спътниците са прекалено малки да закрият Слънцето. От друга страна пълните лунни затъмнения на Фобос са много чести – почти всяка нощ. Орбитите на Марсианските спътници са много различни от тази на нашата Луна. Бързият Фобос изгрява от запад и залязва на изток и изгрява отново само 11 часа по-късно. Докато Деймос, който има синхронно въртене, изгрява от изток, но много бавно.

Двата спътника винаги показват само едната си страна към Марс. Фобос обикаля планетата по-бързо отколкото тя самата се завърта, което води до постоянно намаляване на орбиталния му радиус. В даден момент от бъдещето Фобос ще бъде смазан от приливните сили.[3] Кратерите по повърхността на планетата говорят, че в миналото най-вероятно е имало други малки спътници, които са имали съдбата, която очаква Фобос и че марсианската кора е много изменена от тези събития. От друга страна Деймос е достатъчно далеч и неговата орбита се е отделечила от планетата подобно на нашата Луна от Земята.

Откриване[редактиране | редактиране на кода]

И двата спътника са открити от Асаф Хал през 1877 и са кръстени на Страх (Фобос) и Ужас (Деймос) от древногръцката митология, които придружават своя баща Арес (богът на войната) по време на битка.

Орбитална характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Име Снимка Размери Маса Среден орбитален радиус Орбитален период Отктриване
Марс I Фобос
27,0×21,6×18,8 km 10,8×1015 kg 9377 km 7,66 1877
Марс II Деймос
10×12×16 km 2×1015 kg 23 460 km 30,35 1877

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. NASA - Under the Moons of Mars // Nasa.gov. Архивиран от оригинала на 2014-03-29. Посетен на 30 декември 2013.
  2. Close Inspection for Phobos // ESA website. Посетен на 13 юни 2006.
  3. Arnett, Bill. Phobos // nineplanets. 20 ноември 2004. Посетен на 13 юни 2006.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]