Кокосова палма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кокос.

Кокосова палма
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Палмоцветни (Arecales)
семейство:Палмови (Arecaceae)
триб:Cocoseae
род:Кокос (Cocos)
вид:Кокосова палма (C. nucifera)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Обхват на вкаменелости
Кокосова палма в Общомедия
[ редактиране ]

Кокосовата палма (Cocos nucifera) е растение от семейство Палмови (Arecaceae). Вирее в Африка, Америка, Океания и Азия. Обичайно расте в близост до тропични плажове, но се среща и на 1000 м надморска височина.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Научното наименование на рода произлиза от португалската дума coco („маймуна“) и дадено поради петната на ореха, които го правят подобен на маймунска муцунка. Видовото име nucífera – от латинската дума nux („орех“) и ferre („нося“).

Произход и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Родината на кокосовата палма не е точно известна – предположително е от Югоизточна Азия (Малайзия). Сега е повсеместно разпространена в тропиците на двете полукълба, както в диворастящ, така и в агрокултурен вид. На Филипините, Малайския архипелаг, полуостров Малака, в Индия и на Шри Ланка се отглежда от праисторически времена. Кокосът е растение на крайбрежията, предпочитащ пясъчни почви, поради което първо място по обемите на производство заема Индонезия. Разширяването на неговия ареал става както с помощта на човека, така и по естествен път: кокосовите орехи са водонепроницаеми и свободно плуват, разнасяни от океанските течения, съхранявайки при това своята жизнеспособност.

Карта на естественото разпространение на кокосовата палма от 1933 година

Ботаническо описание[редактиране | редактиране на кода]

Кокосовата палма достига на височина около 30 m, листата ѝ са перести с дължина от 4 до 6 m. Старите листа опадват като оставят ствола оголен и гладък. Плодът на кокосовата палма е кокосовият орех.

Най-много се култивира в Югоизточна Азия, но има обширни плантации и в карибския район, по-специално на Ямайка и Юкатан в Мексико.