Маргьорит Бургундска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Маргьорит Бургундска
кралица на Навара и Франция
Marguerite de Bourgogne.jpg
Портрет на Маргьорит, вероятно 19 век
Лични данни
Коронация Навара - 23 септември 1305
Франция - Не е коронована
Роден около 1290
Париж
Починал 14 август 1315
Шато Гаяр, Ил дьо Франс
Семейство
Династия Капет
Баща Робер II Бургундски
Майка Агнес Френска
Брак Луи Х Френски
Потомци Жана II Наварска

Маргьорит Бургундска (род. в 1290 – умира през 1315) е дъщеря на Робер II Бургундски и Агнес Френска, една от дъщерите на Луи IX, което я прави по майчина линия потомка на династията на Капетингите. Кралица на Навара (1305-1315) и на Франция (1314-1315).

На 23 септември 1305 г. Маргьорит се омъжва за Луи X, първородният син на Филип IV Хубави. По това време Луи вече носи титлата крал на Навара и е престолонаследникът на френския трон.

В началото на 1314 г. Филип IV арестува Маргьорит и другите две принцеси, сестрите Жана Бургундска и Бланш Бургундска, омъжени съответно за по-младите му синове Филип (бъдещият Филип V) и Шарл (бъдещият Шарл IV), по подозрение в изневяра. Принцесите се отличавали с кокетството и веселия си нрав, което станало причина да плъзнат слухове, че изневеряват на принцовете, но нямало доказателства до момента, в който на гости във френския двор пристига английският крал Едуард II, придружен от съпругата си Изабела Френска (дъщеря на Филип Хубави). Според хроникьорите от онова време Изабела става свидетел на прелюбодеянието на Маргьорит и Бланш с двама братя – рицарите Филип и Готие д`Оне. За Жана няма доказателства, което не пречи да ѝ бъдат предявени обвинения, че е прикривала Маргьорит и Бланш.

Двамата братя са задържани и разпитани. Първоначално те отричат обвиненията, но след като са подложени на мъчения, признават, че са имали връзки с принцесите. Последвала особено жестока публична екзекуция – на 19 април 1314 г. сред полето край Понтоаз на 30-ина км от Париж двамата рицари са одрани живи, скопени, обезглавени и телата им са изложени за назидание. Такова свирепо наказание се обяснявало с факта, че подобно престъпление се считало за обида и посегателство над кралската фамилия, а освен това предизвиквало съмнения относно чистотата на кралската кръв на един евентуален бъдещ потомък. „Какви биха били легитимността и авторитетът на един бъдещ суверен, ако съществуват съмнения, че той няма кралско потекло?”

Шато Гайар

Филип IV не пощадява и принцесите. За Маргьорит наказанието е най-сурово, тъй като е омъжена за бъдещия крал. Тя е остригана и затворена в Шато Гаяр. Смъртта на Филип IV на 29 ноември 1314 г. превръща Маргьорит в кралица на Франция, но според мълвата Луи X се отървава от нея, като нарежда да бъде задушена с възглавници в килията ѝ. Според друга легенда Маргьорит умира от изтощение, тъй като е държана затворена в открита килия на върха на висока кула, изложена на вятър и студ. При всички положения тя е намерена мъртва през 1315 г. и още същата година крал Луи X се жени повторно.

Съществува и друга легенда, според която Маргьорит е преместена тайно в замъка Куш (château de Couches), където умира много по-късно – чак през 1333 г. Подобна теза е възможна, тъй като Маргьорит е потомка на влиятелна и могъща фамилия, което прави възможно сключването на подобно споразумение с френския двор. Въпреки някои писмени сведения, които указват подобно развитие на нещата, тези доказателства са твърде слаби и, без да могат да бъдат категорично отхвърлени, понастоящем все още не се приемат насериозно.

От брака си с Луи X Маргьорит ражда дъщеря – Жана II Наварска (1311-1349), която успява да получи само една част от правата си над Навара през 1328 г. благодарение на споразумение между нейния съпруг Филип и френския крал Филип VI.

Маргьорит Бургундска е героиня в романите „Железният крал” и „Удушената кралица” на Морис Дрюон от поредицата „Прокълнатите крале”.