Филип VI (Франция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Филип VI
крал на Франция
Филип VI 
Роден: 1293
Франция
Починал: 22 август 1350
Париж, Франция

Филип VI (1293-1350) - син на принца граф Шарл дьо Валоа (втори син на Филип III Смелия), Филип е граф на Анжу, Мен и Валоа от 1325 до 1328 г., а от 1328 г. и крал на Франция след смъртта на братовчед си Шарл IV. Той е основател на династията Валоа.

През 1328 г. крал Шарл IV умира, оставяйки съпругата си бременна. Филип като един от двамата претенденти за трона (другият е кралят на Англия Едуард III) е определен за регент. След като вдовицата ражда момиче, той е коронясан на 27 май 1328 г. за крал в Реймс, въз основа на прилагането на Салическия закон. Филип не е потомък на наварската кралица Жана, чието наследство е част от френската корона, но получава това наследство и със споразумение го отстъпва на дъщерята на Луи X Жана II Наварска. Филип запазва графство Шампан, а Жана получава големи владения в Нормандия.

На 13 юли 1313 г. Филип се жени за Жана Бургундска, дъщеря на бургундския граф Робер и внучка на Луи Свети. Тъй като Филип често е на военни кампании, Жана е през голяма част от времето регент на Франция. След нейната смърт през 1348 г., Филип се жени за четиридесет години по-младата от него Бланш Наварска, дъщеря на краля на Навара Филип III Наварски на 29 януари 1349 г.

Филип умира на 22 август 1350 г. Наследен е от сина си Жан II.

Царуването на Филип VI е изпълнено с кризи. То започва с военен успех във Фландрия, където френската войска побеждава силите на Шарл дьо Ньовер, граф на Фландрия, който е свален от въстание на народа. След това Едуард III, отказвайки да плаща данък за своето херцогство Гийена, поисква френския трон и през 1337 г. слага началото на Стогодишната война. В битката при устието на река Шелда, английският флот разгромява френския (1340). През 1346 г. англичаните нанасят тежко поражение на френската армия, ръководена от Филип VI при Креси. Избухналата през 1348 г. "черна смърт" (чума), води до смъртта на 1/3 от населението на Франция, вкл. и на самата кралица. Недостигът на работна ръка води до инфлация и кралят се опитва да фиксира цените на стоките. Въпреки, че към територията на Франция са добавени Лангедок, Монпелие и Дофине, при смъртта на Филип Франция е една отслабена и разпокъсана държава.

Шарл IV крал на Франция (1328 – 1350) Жан II