Мухово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мухово
Muhovo-centre.jpg
Центърът на селото и сградата на кметството
България
Red pog.png
Мухово
Софийска област
Red pog.png
Мухово
Общи данни
Население 130 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 83,723 km²
Надм. височина 483 m
Пощ. код 2061
Тел. код 07148
МПС код СО (Сф)
ЕКАТТЕ 49450
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Ихтиман
Калоян Илиев
(ГЕРБ)
Кметството и войнишкият паметник в селото.

Мухово е село в Западна България. То се намира в община Ихтиман, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Мухово се намира в планински район, на 22 километра североизточно от град Ихтиман до стената на язовир Тополница. Мухово е в непосредствена близост до село Лесичово и село Церово, както и до местността Шиндар. Районът се характеризира с много мек и топъл микроклимат, обусловен от язовира и изложението на планинските склонове. Има 280 слънчеви дни годишно, което е над средното за България.

Селото има 17 махали.

История[редактиране | редактиране на кода]

Всъщност, до построяването на язовир Тополница, селото се е намирало по бреговете на реката.

Една от малкото местности, където турците, по време на турското робство, не са имали възможност да господстват. По време на Априлското въстание Хвърковатата чета на Бенковски (все още несформирана) минава през селата Мечка, Поибрене и Мухово като във всяко от тях се присъединяват четници. От Мухово се присъединяват около 40 души. Също така селото дава голям принос и участие в Септемврийското въстание от 1923 г. и в антифашистката борба.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

В селото се строи църква с патрон Свети Георги. Преди когато селото се е намирало на мястото на днешния язовир, е имало църква със същото име (която е била огромна с голям и двор и отделна камбанария).

Църквата е завършена и осветена 2008 г.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Читалище „Зора“ в Мухово.

С красивата си природа, местността около Мухово е изключително подходяща за селски туризъм. Село Мухово се намира непосредствено до язовир Тополница.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

През село Мухово минава една от отсечките на ежегодните ралита „България“ и „Траянови врата“. Също така се възроди традицията да се прави събор на селото на 6 май.


Личности[редактиране | редактиране на кода]

Продан Ружинов -делегат на Оборище;

Вълко Стойнов - делегат на Оборище;

Йордан Кискинов - учител, виден комунистически деец, водач на Първа средногорска чета 1924 г., интербригадист в Испания, емигрант в СССР, завърнал се и загинал като парашутист.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Преди години Ихтиманци решили, че селото е подходящо за вилна зона и много семейства закупили парцели и построили къщи и вили, но „годините на прехода“ накараха много от тях да ги поизоставят. По това време се изградила и напоителна система, като с помощта на електрическа помпа, с вода от язовира се пълнел открит басейн, намиращ се над селото. Той не можел да се използва и за плаж, тъй като бреговете на язовира са много стръмни.Сезони[редактиране | редактиране на кода]

През пролетта и лятото различни хора от различни градове в България идват насам на почивка.През лятото селото се пълни с деца от 3 до 18 годишна възраст.Сутрин, когато магазинът отвори всеки отива да си вземе сладолед.Тогава е по - мързеливо, но следобяд започват да се играят популярните игри "Гама", "Криеница", "Стражари и апаши" и много други. В мухово са снимани не по - малко от 20 филма, обикновено заснети в електрическата централа.Често има риболов, а популярната хващаща риба е кустур.В момента се строят най - различни къщи.През лятото по традиция се възпроизвежда "Рали България".

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]