Островът на съкровищата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карта на Острова на съкровищата, нарисувана от Стивънсън

Островът на съкровищата е роман от шотландския писател Робърт Луис Стивънсън.

Издаден е първоначално в 1 том през 1883 г., а преди това е публикуван на части в детско списание. Оригиналното заглавие е „Корабният готвач или Островът на съкровищата“.

Приключенска история, предназначена в началото само за деца, в много отношения това е образователен роман, или т.нар. билдунгсроман, тъй като се разказва за развитието и израстването на разказвача Джим Хокинс.

Въпреки това „Островът на съкровищата“ е един от най-често драматизираните романи. Бил е филмиран, правен на сериал и дори на пантомима. Само BBC е продуцирала поне три телевизионни адаптации. Последната адаптация по романа е анимационният филм „Планетата на съкровищата“ на Дисни; както заглавието подсказва, действието се измества в космическото пространство. Книгата е адаптирана във футуристичен пълнометражен анимационен филм и от българският режисьор-аниматор Румен Петков.

Последната драматизация е от американския драматург Кен Лудвиг от 2007 г. След огромния си успех в Хюстън и Лондон, тя е поставена и в София - в Младежки театър „Николай Бинев“ от режисьора Петър Кауков. [1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Анонс на постановката „Островът на съкровищата“ в Младежкия театър. // Посетен на 2010-01-20.