Пиер Жане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пиер Жане
Френски психиатър и философ
PierreJanet.jpg
Роден
Починал
Професия психиатър
Повлиян от Жан Шарко
Пиер Жане в Общомедия

Пиер Мари Феликс Жанѐ (на фр. Pierre Marie Félix Janet) е известен френски пионер психиатър и философ в полето на дисоциацията и травматичната памет.

На базата на проучване на различни клинически случаи, той развива диасоциативна система на психопатология, споделяйки възгледите на Шарко за хистерията като психологическа дисоциация. Според Жане хистерията и неврозите се предизвикват от депресия и изтощение на мозъка, което е свързано със стесняване на съзнанието и повишаване на внушаемостта. Класифицирайки хистерията като психическо разстройство, той предпочита лечението й да е с хипноза, особено при затруднения в паметта и фиксациите. Пациентите с хистерия изпитват слабост, преувеличена сугестивност (внушаемост), погрешна памет и фиксация.

Психологическата му система е съчетание на анализ и синтез - всички идеи, чувства или усещания са насочени към действията. Жане, развива идеята, е здравата личност има стабилно ниво на психическа енергия, което подкрепя интегрираната система от идеи и емоции. Намаленото психично напрежение води до недостатъчна енергия за справяне с проблемите, в резултата на което възникват неврозите. Пиер Жане отделя четири нива на психическо развитие на детето. Първото ниво се характеризира с развитието на моторните реакции, където значими за по-нататъшното развитие са не самите реакции, а тяхната социална обусловеност. Второто ниво се характеризира с развитие на перцептивните действия и на него се формира устойчивост на възприятията на предметната действителност. На третото ниво - социално-личностното, детето може да съгласува своите действия с действията на другите хора. Именно на това ниво той придава голямо значение, защото ако на по-ранен етап поведението се ограничава с по-прости форми на взаимопомощ, то сега става социално. Четвъртото ниво е на интелектуално-елементарното поведение, което се характеризира с развитието речта на детето. Чрез речта детето издава тайната на свършените действия, тъй като възрастните искат от него отчет. Овладяването на речта създава условия за развитието на мисленето на детето.

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

Пиер Жане е систематичен психолог, чиято психология на поведението предшества съвременната психология, включваща в схемата на поведение едновременно и влиянието на ситуацията и съзнателните и безсъзнателни реакции на индивида на тази ситуация за обяснение на актовете, възприемани от наблюдателя или експериментатора. Влиза в спор със Зигмунд Фройд за това, кой пръв е използвал понятието за безсъзнателното.

Източник[редактиране | редактиране на кода]

  • Виолета Ванева, История на психологията, Русе 2004

Основни публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • L'état mental des hystériques, 1892.
  • Quelques definitions recentes de l’hystérie, 1907.
  • Les médications psychologiques, 1919.
  • La médicine psychologique, 1924.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Онлайн книги[редактиране | редактиране на кода]

  • La Médecine Psychologique Important book by Pierre Janet. It clarifies what he thought about Suggestion. (PDF download in French)
Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници свързани с темата психология.