Ругару

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ругару
Рисунка на върколак (Луп Гару) от 18 век
Рисунка на върколак (Луп Гару) от 18 век
Характеристики
Описаниемитологично същество в индианския и американския фолклор

Ругару е същество от индианския и американския фолклор приличащо на върколак, споменавано в легендите на американските индианци. Те го описват, като получовек-полувълк. Думата „Ругару“ означава върколак и е на езика Мичиф, говорен от канадските метиси. Тъй като този език представлява основно смесица от френски език и езика на племето Кри от алгонкинските народи[1], „Ругару“ всъщност е индианското произношение на френската дума за върколак „Loup Garou“[2] (Луп Гару).

Наблюдения[редактиране | редактиране на кода]

Ругару е наблюдаван от древни времена по земите в американската прерия и горите на Канада и Скалистите планини. В наши дни има сведения за фермери наблюдавали странното същество да се разхожда около къщите им и да набикаля кошарите с добитък.

Теории[редактиране | редактиране на кода]

Криптозоолозите смятат че Ругару е същество което е приличащо на вълк но вероятно не е върколак. Според тях това е възможно да е вид праисторически вълк оцелял до наши дни в много малка популация, в горите на Северна Америка. друга по-малко поддържана теория е че това всъщност е Бигфуд или същество, като Бигфуд.[3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bakker, Peter. A Language of Our Own: The Genesis of Michif, the Mixed Cree-French Language of the Canadian Metis, Oxford University Press, 1997.
  2. Loup Garou
  3. Pre-Columbian and Early American Legends of Bigfoot-like Beings