Символ на Шлефли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Додекаедърът е правилен многостен със символ на Шлефли {5,3}, имащ 3 петоъгълника около всеки връх.

Символът на Шлефли е комбинаторна характеристика от вида за описване на правилни многостени във всички измерения. Наречен е на името на швейцарския математик Лудвиг Шлефли (1814–1895),[1]:с. 143 който обобщава евклидовата геометрия до повече от три измерения и описва всички правилни многостени в евклидовото пространство с произволни измерения.

Определение[редактиране | редактиране на кода]

Символът на Шлефли е рекурсивно описание[1]:с. 129, започващо с {p} за p-странен правилен многоъгълник, който е изпъкнал. Например {3} е равностранен триъгълник, {4} е квадрат, {5} – изпъкнал правилен петоъгълник и т. н.

Правилните звездни многоъгълници не са изпъкнали и техните символи на Шлефли {p/q} съдържат несъкратими дроби p/q, където p е броят на върховете, а q е плътността на многоъгълника (броят на завъртанията около центъра на n-ъгълника, които се правят при начертаването му с n прави линии). Например {5⁄2} е пентаграма (петолъчна звезда), а {5⁄1} е правилен петоъгълник; {9⁄2} е енеааграма (деветолъчна звезда), а {9⁄1} е правилен деветоъгълник.

Правилен многостен, който има q странични стени правилни p-ъгълници около всеки връх, се определя с {p,q}. Например, кубът има 3 квадрата около всеки връх и се записва {4,3}.

Правилен четиримерен многостен с r {p,q} правилни многоъгълни стени около всеки ръб се записва {p,q,r}. Например, тесеракт се означава с {4,3,3} и има 3 куба {4,3} около всеки ръб.

Като цяло правилният многостен {p,q,r,...,y,z} има z {p,q,r,...,y} фасети около всяка страна, като страна е: връх в тримерен многостен, ръб в четиримерен многостен, стена в 5-мерен многостен и (n-3)-фасета в n-мерен многостен.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

Размерност на
пространството
Символ на Шлефли Многостен
Отсечка
Правилен триъгълник
Правилен четириъгълник
Правилен петоъгълник
Правилен шестоъгълник
Правилен n-ъгълник
Правилен тетраедър
Куб
Октаедър
Правилен икосаедър
Правилен додекаедър
Петоклетъчник
Тесеракт
Шестнадесетоклетъчник
Двадесетичетириклетъчник
Стоидвадесетоклетъчник
Шестстотиноклетъчник
Симплекс
Хипероктаедър
Хиперкуб
Правилни изпъкнали и звездовидни многоъгълници с 3 до 12 върха, обозначени със своите символи на Шлефли. Квадратът е завъртян за по-добра естетика.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Coxeter, H.S.M. (1973). Regular Polytopes (3rd ed.). New York: Dover.

Литература[редактиране | редактиране на кода]