Стоманево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стоманево
България
Red pog.png
Стоманево
Област Смолян
Red pog.png
Стоманево
Общи данни
Население 240 (ГРАО, 2014-09-15)*
Землище 15,82 km²
Надм. височина 948 m
Пощ. код 4822
Тел. код 030475
МПС код СМ (См)
ЕКАТТЕ 69465
Администрация
Държава България
Област Смолян
Община
   - кмет
Девин
Цветалин Пенков
(БСП, ОСД)

Стоманoво е село в Южна България. То се намира в община Девин, Област Смолян.

География[редактиране | edit source]

Село Стоманoво (известно още като Стоманево) се намира в Централните Родопи. По пътя от град Девин към град Кричим в местността „Сребърница“ се виждат част от къщите на селото. Разположено на високо и открито място, то граничи с девствени гори и върхове. На сероизток, изток и югоизток са наредени в дълга редица върховете на Чернатица - Персенк, Перелик, Голям Персенк, Модър. На югозапад, запад, северозапад Узун Бурун, Ърсъз тепе, Чарк гюне, Тузла, Шейтан кюпрю, Аваннъ и др. Границите на селото са от р. Гашна до Аваннъ, от там през Шейтан кюпрю, Тузла, Ърсъз тепе, Асарлък, Удут чешмеси, Узун Бурун, Узак Асанън тарласъ, Минзуварне, река Въча и пак до р. Гашна. В близост са селата: Селча (14 км.), Михалково(11 км.), Осиково(29 км.),Чуруково(18 км.), Лясково(23 км.), Фотиново(44 км.), Нова Махала(43 км.) и др. Селото се намира на 33 км. от Общинския си център - Девин и на 73 км. от Областния град Смолян.

История[редактиране | edit source]

Има споразумение между султан Абдул Хамид и руският цар за периодично изселване на турците от оформената с граници територия на България. През пролетта на 1878 година към Турция поемат част от селата Нова Махала, Фотиново, Кючюк кьой-Татар пазарджишка казаа и цялото село Форцово. Общият брой на изселниците наброявал около триста-четиристотин аане (семейства от три поколения). Част от тях стигат до Турция, други до село Триград, а трети биват спряни по пътя през Девин. Около 4-5 семейства са се заселили на днешните земи на Стоманово, като им бива обещана земя (с която да изкарват прехраната си), която в същото време е собственост на Хаджията Календжу. Дават им обещаната земя, те я обработват с надежда, че ще осигурят насъщния за идващата зима, но на есен Хаджията Календжу изземва почти цялата реколта. Следващата есен се повтаря същата история. Как са прекарвали зимата е трудно да се опише. На пролет четири от жените (една от които бременна) се опълчват срещу неправдата и неизпълнените обещания. Разправията с Хаджията Календжу завършва с кръвопролитие - бременната жена бива ранена. Мястото на събитието става една от граничните местности на селото - Удут чешме, а безстрашието на жените дава името на селото. Героизмът им бил сравнен със закалена стомана (на турски çelik), от там и първото име на селото - Челикли. По-късно побългарено на Стоманево.По това време закалената стомана е доста разпространена в този край. По-късно пристигат и други семейства и така заселват земите на днешно Стоманово.

Религии[редактиране | edit source]

Населението е съставено почти изцяло от турската етническа общност и малка част от помаци изповядващи исляма. Има малка част от смесени бракове между турци и християни и единични бракове между турци и помаци. Известни ходжи и имами проповядвали в селото са Асан Добралъ, Али Исаев известен като Кара Али и други. Според турската пропаганда от 130 години се води асимилаторска политика за побългаряване на помашкото население в региона, а и в цяла България. Насилствената смяна на имената, разрушаването на джамията през 80-те години на миналия век, премахването на надгробните камъни, вкарване в затвора на невинни родители за обрязване на децата и много други безчестия не успяват да обезличат вярата и унищожат езика на стомановци. Дискриминационната политика, която продължава с видими и невидими средства от агентите на Високата порта все още не е успяла да обезличи тази подложена на унижения и ограничения малобройна помашка общност в ъгъла на Смолянска област.От 2012 г. в селото се строи джамия.

Обществени институции[редактиране | edit source]

  • Кметство село Стоманово ;
  • Основно училище ;
  • Детска градина ;
  • Джамийско настоятелство ;с Ходжа Елмаз Мутишев

Културни и природни забележителности[редактиране | edit source]

Редовни събития[редактиране | edit source]

Всяка година на 3 юни в село Стоманево се провежда езически ритуал с нестинарски танци и курбан. След нестинарските танци местният гледач от селото гледа на дошлите хора и прави предсказания. Събитието се провежда на живописна поляна на 2 km под селото в землището. Ритуалът започва по обяд и продължава до късно вечерта след полунощ. Пречки създава единствено лошият път, който започва на километър след разклона за село Селча - 6 километра след село Михалково. От 2003 година село Стоманово започва да празнува своите годишнини! С голям събор населението отбелязва всяка следваща година. Събират се разпръснатите по целия свят жители на селото и се организират родови сбирки. Тюркян Гаази събира децата в Читалище " Светлина " и подготвят шоу-спектакъл за гости и местни! Линкове към не чак дотам качествени клипове: http://zazz.bg/play:c8d9e319 http://zazz.bg/play:82b12179 http://zazz.bg/play:c90fb2cd http://zazz.bg/play:9bdf885e http://zazz.bg/play:8f2df4b4 http://zazz.bg/play:04d2fa8c http://zazz.bg/play:ad335fdb http://zazz.bg/play:94ef69de

Други[редактиране | edit source]

Източник: Балъкчъ, Емел 2008 "Стоманово-селцето кацнало над Въча"

Кухня[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]