Харманлийски пролом

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Харманлийски пролом
41.8825° с. ш. 26.0111° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
МестоположениеХасковска област
Надм. височина67 m
Дължина15 km
Типпролом
РекиМарица
Инфраструктура
СелищаХарманли, Бисер, Любимец
ПътищаРепубликански път I-8

Харманлийският пролом е пролом на река Марица в Южна България, между планината Сакар на североизток и Източнородопските ридове Хухла и Градище на югозапад в Община Харманли, област Хасково.

Проломът е с дължина около 15 km, а средната му надморската височина е 67 m. Проломът е антецедентен и е всечен в устойчиви скали – гнайси, амфиболити и шисти в горната чост, а в долната – риолити, латити и туфити. Склоновете му са полегати.

Започва североизточно от град Харманли, при устието на Харманлийска река, на около 70 m н.в. и се насочва на югоизток. В този си участък (в района на град Харманли) проломът е най-тесен откъдето произлиза и името му. След това се разширява и в района на село Бисер е средата му като тук надморската му височина е около 67 m. Завършва северно от град Любимец, при устието на Бисерска река, на 64 m н.в.

През пролома, по десния (югозападен) долинен склон преминава участък от 17,6 km от първокласния Републикански път I-8 ГКПП КалотинаСофияПловдивГКПП Капитан Андреево - Капъкуле (от km 332,3 до km 349,9)

Успоредно на шосето, също по десния долинен склон преминава и участък около 16 km от трасето на жп линията София – Пловдив – Свиленград.

По левия (североизточен) долинен склон преминава и участък от новопостроената и пусната в експлоатация автомагистрала „Марица“ (от km 70 до km 85).

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]