129-о основно училище „Антим I“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
129-о основно училище „Антим I“
Информация
СедалищеСофия, Република България
Основаване1895 г.
Видучилище
ДиректорАлександър Чакмаков
ПатронАнтим I
Навигация
Карта Местоположение в Оборище
АдресСофия, ул. „Султан Тепе“, № 1
Сайт129ou-sofia.eu
Общата база на 129. ОУ и 164. ГПИЕ

129 Основно училище „Антим I“ е едно от най-старите училища в София, открито през 1895 г.[1][2] Негов патрон е екзарх Антим I.

В училищната сграда се обучават над 650 ученици от 129. ОУ „Антим I“ от подготвителен до седми клас, както и още 500 ученици от 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“.

Директор на училището е Александър Александров Чакмаков – учител по английски език. Той е и най-младият директор на училище в България към 2023 г.[3]

История[редактиране | редактиране на кода]

Сегашната сграда на учебното заведение е построена около 1955 г., а преди това се е помещавало в сегашната сграда на ОП по туризъм, която се намира в непосредствена близост.

Учебна дейност[редактиране | редактиране на кода]

В училището се работи с ученици от начален и прогимназиален етап на обучение. Училището е специализирано в изучаването на английски и испански език, както и хореография, компютри и изобразително изкуство.

Материална база[редактиране | редактиране на кода]

Училището разполага с модерни зали по физкултура, компютърна зала, стол за хранене и обновена библиотека. Училището разполага с просторен ученически стол и бюфет, богата библиотека, голям и добре оборудван физкултурен салон и открити спортни площадки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]