Авидий Касий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Авидий Касий
римски узурпатор
Роден
Починал
175 г. (45 г.)
Египет или Сирия
Семейство
Баща Гай Авидий Хелиодор

Гай Авидий Касий (на латински: Gaius Avidius Cassius; * 130 в Кирос; † юли 175) e римски узурпатор, който през 175 г. за малко време владее Египет и Сирия.

Авидий Касий е син на Гай Авидий Хелиодор, по произход от Селевкидите и префект на Египет и на Юния Касия Александра, дъщеря на Гай Юлий Александър Беренициан (принц на Киликия) и на Касия Лепида.

Касий е приет в римския сенат по времето на Антонин Пий и прави кариера във войската.

През юли 161 г. e легат на Дунав в провинция Долна Мизия.

През 162 г. е оперативен командир, легат на III Галски легион, при император Марк Аврелий, в избухналата Партска война. През 165 г. той марширува до Ефрат. През май 166 г. той е суфектконсул. През 166 г. е управител на Сирия и се запознава добре с император Луций Вер и съпругата му Луцила. През 172 г. потушава бунта на буколите в Египет.

Според Дион Касий и Historia Augusta, Фаустина Млада влиза в контакт с Авидий Касий и му предлага да се омъжи за него, когато съпругът ѝ Марк Аврелий умре и му обещава, че ще му помогне да стане император.

През 175 г. Касий е обявен за римски император, след преждевременното съобщение за смъртта на Марк Аврелий. Когато Марк Аврелий подготвя война с него, управителят на Кападокия Мартий Вер, остава верен на Марк Аврелий. След три месеца Касий е убит от един центурион.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Авидий Касий е женен за Волузия Ветия Мециана (135 – 175), дъщеря на Луций Волузий Мециан и има децата:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]