Адаптивен дизайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Отзивчив Уеб дизайн е подход, който предполага, че проектирането и разработването трябва да отговорят на поведението на потребителя, въз основа на размера на екрана, платформата и ориентацията.

На практика се състои от комбинация от гъвкави мрежи и оформления, изображения и интелигентното използване на CSS медийни запитвания.

Така както потребителя сменя използването на лаптопа / персоналния компютър със своето смарт устройство (айпад, айфон, таблет и др.) когато е в движение, така и уеб сайта трябва да може автоматично да превключи/отговори на различната резолюция (размер на екрана), начина на скриптиране и размер на изображенията и интерфейса.

С други думи, на сайта трябва да има технология, автоматично да отговарят на предпочитанията на потребителя. Това спестява необходимостта от различен дизайн/уеб сайт отделно създаден за мобилни/смарт устройтва.

Над 15% от световният уеб трафик (2012 – 2013 г.) се генерира през мобилни устройства и очакванията са този процент да нарасне драстично в близко бъдеще.

Медийни запитвания[редактиране | редактиране на кода]

Технологията която стои зад адаптивния дизайн е CSS. Чрез стила на сайта, се определят размера и подредбата на елементите в него. В помощ идват и CSS Media Queries, където се записва се определя при каква резолюция как ще изглежда сайта.

Пример за медийно запитване:

@media screen and (min-width:500px) { ... }

Според стиловете, които се запишат в това поле, така ще се промени изгледа на сайта. В случая става дума за това как ще изглежда страницата при ширина на браузъра по-голяма от 500 px.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]