Административно деление на Тайланд

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кралство Тайланд е разделено на 75 провинции (чангвати), които са географски групирани в 6 региона. Столицата Бангкок е администрирана като 76-а провинция. Имената на провинциите съвпадат с имената на техните столици.

Всяка тайландска провинция има свой управител, назначен от Министерството на вътрешните работи на страната. Единственото изключение е Бангкок, чийто управител се избира от населението.

Сонгкла, Чон Бури и Прачуап Кири Кан са единствените провинциии, чиито столици не са най-големите градове в тях. Провинция Бангкок е провинцията с най-голямо население и най-голяма гъстота на населението. Най-голямата провинция по площ е Након Ратчасима, а най-малката е Самут Сонгкрам. Най-малко население има провинция Ранонг, а най-малка гъстота на населението има провинция Мае Ханг Сон (данни от 2000).

75-те провинции са разделени на общо 877 района (амфое). 76-ата провинция, която обхваща столицата на страната Бангкок, е разделена на 50 района. От своя страна районите на страната са поделени на подрайони (тамбони) и села (мубан).

Провинциите са:

Карта, показваща 76-те провинции на Тайланд, групирани в 6 региона