Алегория на справедливостта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алегория на справедливостта
ХудожникДжорджо Вазари
Година1543 г.
Техникамаслени бои върху дърво
Размери352 × 252 cm
ИзложенаНационален музей „Каподимонте“, Неапол, Италия
Алегория на справедливостта в Общомедия

Картината „Алегория на справедливостта“ е дело на художника Джорджо Вазари от 1543 г. Изложена е в Зала 2 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол, Италия като част от Колекция „Фарнезе“. Използвана е техниката на маслени бои върху дърво.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е поръчана на Джорджо Вазари на 6 януари 1543 г. от кардинал Алесандро Фарнезе, който желае платно с алегория, възхваляваща Справедливостта. След като вижда картината завършена, кардиналът остава доволен и платното бива изложено в Зала 1 на Канцлерския дворец в Рим. По-късно, като част от Колекция „Фарнезе“, тя е преместена в Неапол и впоследствие е изложена в Зала 2 на Музей „Каподимонте“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Това е сложна иконография, предложена на Вазари от Паоло Джовио. В центъра на творбата е изобразена Справедливостта, полугола, прегръщаща щраус с лявата си ръка – животно, което поради своята бавност и упоритост символизира търпението различни ежедневни ситуации. С дясната си ръка тя коронясва Истината. Истината, представена от Времето, изобразено на заден план като брадат старец, държи в ръцете си два гълъба – символ на невинността. Други символи, които се откриват в главната фигура, се отнасят до теми, присъстващи на фреските в Залата на Константин (част от Стаите на Рафаело във Ватиканските музеи) и в погребалния паметник на папа Адриан VI в църквата Санта Мария дел Анима в Рим. В краката на Справедливостта, привързани с каиши, сякаш са арестувани, са изобразени седемте порока, а именно страхът, невежеството, корупцията, жестокостта, злословенето, лъжата и предателството. Разнообразното използване на цветове, почти метални, приближават картината до тези на Микеланджело Буонароти, с тази разлика че в картината на Джорджо Вазари фигурите не са с телосложение на Херкулес.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Touring Club Italiano, Museo di Capodimonte, Milano, Touring Club Editore, 2012. ISBN 978-88-365-2577-5
  • Allegoria della Giustizia, della Verità e dei Vizi [Giustizia Farnese], на Cir.campania.beniculturali.it. архив на оригинала на 8 септ. 2013 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Allegoria della Giustizia в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​